Ljubica Ivančić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti, kreativna je novinarka koja započinje rad na novoj emisiji RTV HB, Riječ na riječ, a o čemu je riječ, pročitajte u nastavku.

Ljubice, član si uredništva portala za književnost i kulturu, Klepsidra. Vodila si emisiju Jezik i sloboda na RTV HB u kojoj si razgovarala s uglednim književnicima i kulturnjacima.  Što nam spremaš u novoj emisiji Riječ na riječ?

– U novoj emisiji Riječ na riječ, planiramo odraditi teme s područja obrazovanja. Bit će to obrazovno – edukativno – zabavna emisija, svakako opuštenog karaktera s gostima iz svijeta kulture, obrazovnog procesa, književne te umjetničke scene… Nastojat ćemo približiti javnosti što više ovakvih tema uz naravno i teme koje će se ticati našeg hrvatskog jezika, uključujući i naše rubrike s tim savjetima. Nadamo se da će se svidjeti publici.

Osim književnosti, baviš se i jezičnim pitanjima. Što objavljuješ na portalu Klepsidra?

– Na portalu Klepsidra uređivala sam jezičnu rubriku s kratkim jezičnim savjetima. Na taj način ukazujemo na sve češće zanemarivanje pravilne pisane te govorne komunikacije te isto tako pomažemo onima kojima je važan pravopis i pravogovor. Ponekad i napišem kakav prigodni tekst na određenu temu. Znam se prepustiti inspiraciji.

Imaš puno iskustva kako u novinarskom, tako i u pedagoškom radu. Što ti je izazovnije, a što zanimljivije?

– Pedagoški rad je svakodnevni izazov. Svaki sat, svaki razred i svaki učenik nose nešto novo i nose onu zanimljivost koja je neizbježna svakako. Strpljivost, razumijevanje i more ljubavi te mnogi izazovi u ovo vrijeme, dijelom su ovog posla. Novinarstvo se dogodilo spontano i ispunjava na drugačiji način. Rekla bih da iskustvo jednog i drugog kombiniram te koristim na najbolji način.

Proglašena si Hercegovkom godine. U čijoj organizaciji se odvija taj događaj i iz kojeg područja si nagrađena?

– Nominacija za Hercegovku godine također se dogodila iznenadno. Prijateljica me nominirala za rubriku Medijska, međunarodna promocija Hercegovine. Po broju glasova došla sam u finale. Zanimljivo je bilo susresti se i s takvom vrstom zabave, s obzirom da je bilo neočekivano.

Sudjelovala si u organizaciji Mostar film festivala. Kako je prošla ta manifestacija obzirom na aktualnu „korona situaciju“? Za što si ti bila zadužena?

– Sudjelovanje u organizaciji Mostar film festivala svakako pripisujem još jednom jako zanimljivom iskustvu te angažmanu. Festival je prošao u pozitivnom ozračju uz posebnu organizaciju s obzirom na ovu situaciju. Moj dio je bio intervjuiranje gostiju te predstavljanje filmova i njihovih radova. Zanimljivo je bilo upoznati ljude iz svijeta filma te čuti sva ta iskustva. Novinarski dio posla nudi nova poznanstva, nove ljude što obogaćuje. Život te odvede tamo gdje nisi nikada mislio da ćeš doći, valja i vrijedi probati, pokušati…  obično uspiješ.

Ljubici želimo puno uspjeha u daljnjem radu i podizanju svijesti o važnosti jezika i književnosti.

Marija Pavković/Tomislavcity