2.1 C
Tomislavgrad
Utorak, 28. studenoga
Naslovnica Najnovije vijesti Kupres objavio karte minskih područja

Kupres objavio karte minskih područja

Zbog opasnosti koje prijete od minsko eksplozivnih sredstava, Općina Kupres izdala je posebno upozorenje o kretanju na području te općine.

Istaknuli su kako je općina Kupres na svojim rubnim područjima kontaminirana minsko­eksplozivnim sredstvima i neeksplodiranim minama te uputili zamolbu građanima da zbog minskih polja izbjegavaju kretanja na tim područjima.

Prema zadnjim podacima Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC-a), ova općina je jedna od najkontaminiranijih kada su u pitanju minsko-eksplozivna sredstva.

Do sada je na njenom dijelu očišćeno 6.768.192 m2 ili 61 minsko polje gdje je pronađeno 1204 minsko-eksplozivno sredstvo iz vremena Domovinskog rata.

Prema BHMAC-u, površina preostala za deminiranje iznosi 24.031.807,90 m2, dok se planovi za daljnje deminiranje usklađuju na temelju plana deminiranja općine Kupres za 2018. godinu, koji su dostavljeni Upravi Civilne zaštite Hercegbosanske županije.

Na ovom području, prema podacima Policijske postaje Kupres, od 1996. godine do danas od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS-a) poginulo je šest, a ranjeno 10 osoba.

Na temelju trenutne procjene minske situacije, u ovoj godini se očekuje deminiranje oko 1.700.000 do 2.000.000 m2.