U duvanjskom susjedstvu, u vrletima Dalmatinske zagore, na kamenitim obrisima Imotske krajine, u jednom od malenih mista srca moga već 26 godina održavaju se kazališni susreti Glumci u Zagvozdu. I iako u malenomu mjestu, ovaj kazališni i glazbeni festival već je itekako poznat i uočljiv na kulturnoj mapi Hrvatske. Ove godine smo pogledali mono-komediju (mono-dramu i komediju) Disco Baba koju je napisala i izvela Arijana Čulina, poznata i kao Goge Bjondina, priprosta, ali intrigantna plavuša iz emisije Glamour Cafe koja se emitirala na HTV-u.

Prepoznatljiv stil i uvjerljiva izvedba

 Mono-komedija Disco Baba napisana je prepoznatljivim i originalnim rukopisom Arijane Čuline. Iz kuta narodske žene, one koja se mora dobro udati, o mužu se brinuti i djecu podići, Arijana komentira sve što u životu treba komentirati. Kroz dinamičan monolog prolaze teme kao što su zablude emancipacije, strahote odgoja i zabrana starenja. Posebna je tema obrazovanje i svladavanje gradiva koje prosječan učenik ne može svladati, pa u jednom trenutku glumica kaže: Lektiru treba svesti na SMS poruku. Nešto kao – Raskoljnikov zakla babu, pa ga muči savjest do kraja života. I šlus!

Na to se nastavljaju glasna razmišljanja o danas sveprisutnoj samopomoći i self-help maštarijama, bračnim krizama i (ne)mogućnostima roditeljskoga odgoja djece. Gledajući ovu predstavu, shvatimo da je Arijana zaista žena koja već odavno zna «Šta svaka žena triba znat o onin stvarima».

Ova mono-komedija mješavina je cabareta i stand-up načina izvedbe, uz disco-hitove iz osamdesetih koji su tekstovima na hrvatskom prilagođeni našoj stvarnosti. Tijekom cijelog nastupa komičarka i pjevačica intenzivno komunicira s publikom (posebno s onim nediscipliniranim dijelom publike), uz veliki energetski angažman tijekom sat i pol nastupa.

Stoga imotska (dalmatinska) publika nije štedjela dlanove kako bi se bar djelomično odužila ovoj zvijezdi hrvatskoga glumišta.

Iz biografije Arijane Čuline

Arijana Čulina (glumica, spisateljica i komičarka, poznata i kao amaterska slikarica) rođena je u Splitu 1965. godine.

Studirala je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Stalna je članica glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Posebno je (bila) popularna zbog uloge u seriji Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo. Glumila u serijama Novo doba, Ptice nebeske, Ruža vjetrova, Područje bez signala…, te filmovima Ne gledaj mi u pijat, Tereza 37 i Plavi cvijet. Kao spisateljica je možda najpoznatija po knjizi Šta svaka žena triba znat o onin stvarima.

Poput svake Dalmatinke, voli šetati, otići na tržnicu, uživati u ukusnoj hrani i sjesti s prijateljicama na kavu. Kaže kako iznimno cijeni obični svakodnevni život.

Zaustavite Reuters

Čitateljima se ispričavamo na izostanku fotografija i video-zapisa s predstave jer je neposredno prije početka glumičine izvedbe jedan ćelavi muškaraca ozbiljnim glasom rekao da je snimanje mobitelom zabranjeno, pa smo uspjeli napraviti samo par fotografija prije i poslije predstave, a i to jedva.

M.M. i T.M. / TC