Proteklog su vikenda župne zajednice u Bosanskom Grahovu i Drvaru imale jedinstvene i nesvakidašnje proslave.

Najprije je u subotu 18. svibnja 2024. u župi sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu bila proslava podjele sakramenta potvrde ili krizme. Tim je povodom župu prvi put pastirski pohodio novi banjolučki biskup mons Željko Majić koji se neporedno prije mise u crkvi susreo s četvoro krizmanika i njihovim kumovima, provjerio njihovo znanje i uputio im poticajnu riječ ohrabrenja. Potom je uslijedilo misno slavlje u kojem je biskup kandidatima (Božana Lujanović, Makrina Lujanović, Luka Miličević i Kristijan Plavčić) podijelio sakrament krizme. S biskupom je suslavio upravitelj župe don Davor Klečina, a na misi su pjevale i svirale sestre milosrdnice iz samostana u Livnu s. Antoneta Martić i s. Dijana Andrić.

Na koncu misnog slavlja župnik je, među ostalima, zahvalio i školskom kateheti don Ivi Martinoviću, uručio krizmanicima darove i uspomene, a oni su, u ime cijele župne zajednice, biskupu uručili dar – sliku s motivom triju vitraja iz grahovske župne crkve koji prikazuju tri sveca zaštitinika župe: sv. Roka, sv. Iliju proroka i sv. Jeronima. Nakon sv. mise biskup je u pratnji župnika obišao krizmanike i pozdravio njihove obitelji i goste.

Inače, tom su prigodom biskupu i vjernicima prvi put predstavljena nova crkvena vrata od hrastovine na čijem je staklenom nadvratniku ispjeskaren motiv iz biskupskog grba biskupa Majića – križ s dvije palmine grane u podnožju, što ujedno simbolizira stradanje i mučeništvo grahovske župe i katolika kroz prošlost, ali i spasenje i pobjedu.

Upravo je tim povodom biskup Majić najavio još dva službena pohoda Grahovu tijekom predstojećeg ljeta – 28. srpnja na obilježavanje dana mučeništva župnika don Jurja Gospodnetića, te 13. kolovoza na obilježavanje Dana sjećanja na poginule branitelje.

U nedjelju 19. svibnja, na blagdan Duhova, u župi sv. Josipa u Drvaru bilo je trostruko slavlje – pod jednom misom proslavljen je rođendan Crkve, sakrament krštenja i prva pričest. Sv. misu u privremenom bogoslužnom prostoru predvodio je župnik don Davor Klečina, a na misi su, kao i u Grahovu, svirale i pjevale sestre milosrdnice iz Livna. Sakrament krštenja primila je malena Nikolina Mutić, dok je petoro djece primilo prvu pričest: Mia Jaković, Mario Malbašić, Lucija Mamić, Marija Mutić i Boro Vidović.

Prvopričesnici su na početku i na kraju misnog slavlja izveli nekoliko recitacija i pjesama u čast i kao zahvalnost euharistijskom Isusu, a župnik im je uručio darove i uspomene na prvu pričest, te je posebnu zahvalu uputio vjeroučitelju školske i župne kateheze Hrvoju Šitumu koji je djecu pripremio za ovo slavlje.

(TABB)