Foto: Fena

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uručila je danas šefu izaslanstva EU-a i specijalnome predstavniku EU u BiH veleposlaniku Johannu Sattleru potpisani Sporazum o financiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku podršku za zapadni Balkan u korist Bosne i Hercegovine za 2023. godinu između Europske unije i BiH, javlja BHRT.

Ovaj paket, vrijedan 70 milijuna eura, omogućit će pomoć najugroženijim domaćinstvima u suočavanju s rastućim cijenama kao i pomoć u energetskoj tranziciji u Bosni i Hercegovini.

“Radi se o paketu potpore Europske unije Bosni i Hercegovini od 70 milijuna eura za ublažavanje socio-ekonomskih posljedica izazvanih energetskim krizama i koje su izazvale porast cijena”, kazala je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Na ovaj način, dodala je ona, pomažemo najugroženijim kategorijama stanovništva u Bosni i Hercegovini, koje su se suočile s porastom cijena energenata.

“Zatim, konkretna pomoć ide na pomoć stambenim jedinicama, u smislu energetske učinkovitosti. Također, potpora ide u okviru ovog paketa malim i srednjim poduzećima, koja su zapravo i osnova našeg gospodarstva, a i ono što bi trebalo činiti u budućnosti gospodarski rast i razvoj”, navela je Krišto.

Veleposlanik Johann Sattler je kazao da ovaj korak znači da će Bosna i Hercegovina primiti prvu tranšu iz paketa vrijednog 70 milijuna eura za podršku najugroženijim domaćinstvima. Prema njegovim riječima, to je oko 170 tisućaq domaćinstava u BiH.

Također će pomoći energetsku tranziciju kao vid ulaganja u budućnost ove zemlje.

“Naša poruka vama je da možete računati da će EU biti uz vas osobito u teškim trenucima”, kazao je veleposlanik Sattler, piše BHRT.