Foto: Tomislavcity

Predstavnici udruge Specijalne jedinice policije Domovinskoga rata HVO – HB danas su u Tomislavgradu uručili zahvalnicu Krešimiru Tabaku, nedavno imenovanome ravnatelju Uprave za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskoga rata HVO-a Hercegbosanske županije.

Kako su kazali za portal Tomislavcity, zahvalnica je uručena za potporu ovoj Udruzi, a posebno za dovršavanje kapitalnog procesa koji traje desetljećima. Riječ je o ostvarenju prava na stambeno zbrinjavanje obitelji poginuloga branitelja, pripadnika Specijalne jedinice policije. Ovime je ujedno okončan proces stambenoga zbrinjavanja za branitelje/obitelji poginulih koji su bili pripadnici Udruge Specijalne jedinice policije Livno.

Foto: Tomislavcity

Zahvalnicu su uručili Nikola Ćosić, predsjednik Specijalne jedinice policije Livno i tajnik ove udruge Robert Ćurčija.

– Većina obitelji poginulih branitelja u proteklom je vremenu ostvarila pravo na stambeno zbrinjavanje, međutim, iako je rat završio prije gotovo trideset godina taj proces nije doveden do kraja. Imamo nekoliko desetaka obitelji koje su uredno bodovane, ali je tu sve stalo i pravo do danas nisu ostvarile. Mojim stupanjem na dužnost direktora Uprave proces je ponovno otpočet i u protekloj godini dovršili smo pet predmeta. U nastavku će mnogo toga ovisiti od proračunskih mogućnosti i konkretno ću više o ovoj temi moći reći nakon što Vlada i Skupština usvoje proračun za 2024. godinu, kazao je Tabak.

Odnedavno ste na čelu Uprave za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskoga rata Hercegbosanske županije, kako se snalazite u novoj ulozi i koje aktivnosti trenutno provodite?

– Prošlo je stotinjak dana od moga imenovanja. Mogu reći da sam se upustio u rješavanje kapitalnih pitanja i koliko su proračunske mogućnosti dozvolile, toliko smo i bili učinkoviti. Prioriteti za nastavak već su definirani, ali bez konkretnog proračuna za tekuću godinu u ovom trenutku o sadržaju nije zahvalno govoriti. Sada mogu samo reći da djelatnike Uprave i mene u nastavku čeka velik posao, a o detaljima ćemo kad dobijemo proračun.

Tajnik Specijalne jedinice policije Livno Robert Ćurčija iznimno je zadovoljan Tabakovim angažmanom:

– Kada je Krešo došao za ravnatelja prepoznali smo ga kao osobu koja je unijela jednu svježinu u ove procese. Naša udruga Specijalne policije, koja ima 100-ak članova, ravnopravno je zastupljena kao i sve druge udruge, što mi je drago. Posebno mi se sviđa što je prepoznao i što rješava zaostatke koji traju  godinama. To je moj stav kao tajnika ove Udruge na čijem sam čelu od 2009. godine. Mislim da je on pravi čovjek na pravome mjestu.

I Tabak je ovom prigodom izrazio pozitivan stav o radu  Specijalnoj jedinici policije.

– Mogu kazati da je udruga Specijalne policije među onima koje pokazuju najviše ozbiljnosti i profesionalnosti. Tomu svjedoči i spomenica – monografija  koju su izradili  (Domovini vjerni – spomenica Specijalne jedinice policije Livno). Njihov plan i  program, pravdanje sredstava,  ukupna strategija aktivnosti i određivanje prioriteta na razini su da sve ostale udruge mogu učiti od njih. To svima kažem koji dođu ovdje, dodao je Tabak.

Zora Stanić/Tomislavcity

Foto: Tomislavcity