Lažne ili dekontekstualizirane fotografije rasprostranjene su na internetu, a osobito na društvenim mrežama. Na pitanje kako educirati mlade ljude, koji veliki dio svog slobodnog vremena provode na društvenim mrežama, da prepoznaju ovakvu vrstu fotografija, odgovor leži u razvijanju kritičkog mišljenja i sumnje u točnost određenog vizualnog sadržaja.

“Vizualna pismenost predstavlja sposobnost analize i kritičkog promatranja vizualnog sadržaja, odnosno fotografija ili videosnimaka koji su objavljeni u sklopu medijskih sadržaja ili samostalno, bilo na društvenim mrežama ili drugim izvorima”, kaže Emir Zulejhić, urednik fact-checking platforme Raskrinkavanje.ba.

Zulejhić je bio predavač na jučerašnjoj radionici o medijskoj pismenosti u Srednjoj strukovnoj školi Tomislavgrad, gdje je učenicima škole kroz praktične primjere ukazao na problem dezinformacija u medijima, posebno na društvenim mrežama, te ih učio kako ih prepoznati i oduprijeti im se. Između ostalog, Zulejhić je ukazao upravo i na problem lažnih ili dekontekstualiziranih fotografija. Kako je rekao, dobar primjer ovakvih fotografija možemo pronaći na internetu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Prije nekoliko dana, internetom je kružio izuzetno viralan snimak jedne djevojčice koja je stala ispred vojnika i govorila mu da ide iz njene zemlje, da je ne napada. Dosta korisnika je dijelilo taj video kao aktuelne vijesti iz Ukrajine, međutim, na prvi pogled je bilo jasno da je ljeto na snimku, da je djevojčica u majici kratkih rukava i da nema snijega, niti kiše, odnosno dokaza koji bi nam rekli da je snimak iz februara u Ukrajini”, rekao je Zulejhić.

Potrebno je imati kritičko mišljenje da bismo posumnjali da nešto nije točno, govori Zulejhić, a nakon toga je važno obratiti pažnju na okruženje, na popularnost određenog sadržaja i objave tog sadržaja u drugim medijima, a onda pomoću jednostavnih alata provjeriti njegovu istinitost.

“Sami alati nisu dovoljni ni za medijsku, ni za vizuelnu pismenost iz razloga što su to koraci koji dolaze nakon potencijalne sumnje za tačnost”, kaže Zulejhić. Problem je što čitaoci smatraju da je fotografija ili videosnimak tačan kada vide da je dio medijskog sadržaja, govori on.

Učenici Srednje strukovne škole Tomislavgrad, Blaž Perić i Petra Šola, kažu da su sami sebi ograničili vrijeme koje provode na internetu, a da je Instagram društvena mreža na kojoj provode najviše vremena.

Perić je rekao da se na internetu susreće s lažnim fotografijama i da takav sadržaj nekada može prepoznati, a nekada ne. Naveo je primjer vijesti s fotografijom srušenih Hajdučkih vrata za koju su i on i učenica Petra povjerovali da je vjerodostojna. Ta fotografija je bila fotošopirana kako bi se ukazalo na neodgovorno ponašanje planinara i kao upozorenje na opasnost za taj spomenik prirode.

Pedagogica Srednje strukovne škole Lucija Musić kaže kako u ovoj školi neki predmeti imaju dodirne točke s vizualnom pismenosti, ali da se ova oblast konkretno, odnosno djeca u školi do sada nisu analizirala određenu fotografiju. Naglašava kako je takva tema jako važna.

“Ova tema se proteže kroz čitavo školovanje i srednjoškolski uzrast je naklonjen tome. Ovaj uzrast je naklonjen digitalizaciji, medijima, i bilo bi dobro da se više izučava”, rekla je Musić.

Učenici ove škole se slažu u tome da je radionica o medijskoj pismenosti bila jako korisna za njih zbog novih načina prepoznavanja dezinformacija, točnosti vijesti ali i fotografija, odnosno snimaka, a i prilike da se upoznaju s alatima za prepoznavanje točnosti fotografija i videa. Učenici su jučer učili i kako se odnositi prema vijestima, šta su mediji, šta je cenzura, a šta teorija zavjere.

Ova radionica je šesta po redu otkako je počeo projekt „Jačanje medijske pismenosti mladih u BiH“, koji financira Europska unija, a provode Mediacentar Sarajevo i Boram. Prije Tomislavgrada, pod geslom „Nije sve što piše istina“ radionice su održane su u Sarajevu, Zenici, Banjaluci, Orašju i Goraždu. Njima se nastoje animirati mladi i jačati njihova medijska pismenost. Planirano je da se održi ukupno deset ovakvih radionica u Bosni i Hercegovini, navode organizatori.