8 MJERA ZA OPORAVAK I STABILIZACIJU GOSPODARSTVA 

Naši prijedlozi za borbu protiv epidemije i ekonomskih posljedica iste:

1. KREIRANJE ŽUPANIJSKIH FONDOVA
Kreirati županijske fondove iz kojih će se financirati resursi za borbu protiv COVID-19. Fondovi služe za brz i učinkovit zdravstveni sustav, civilnu zaštitu i socijalnu skrb svih potrebitih, posebice starih i bolesnih.

2. SMANJENJE ŽUPANIJSKIH RASHODA
Maksimalno smanjiti županijske rashode (službena putovanja, reprezentacije, jednokratno odricanje od naknada za općinska, gradska i županijska tijela i slično) i učiniti rebalans proračuna, uz predviđanje izvanrednih troškova. Osloboditi poduzetnike, prvenstveno mala i srednja poduzeća, plaćanja doprinosa na stručno procijenjeno razdoblje.

3. OSNIVANJE KRIZNIH STOŽERA
Svaki grad/općina – neki već imaju dok neki imaju samo na papiru – treba osnovati krizni stožer za upravljanje trenutnom situacijom, koji će biti dostupan 24/7 i u kojem će biti uključeni stručnjaci. Ako se moglo za vrijeme snijega 2012., može i sada.

4. OSNIVANJE KRIZNIH STOŽERA ZA GOSPODARSTVO
Ekonomija je najosjetljivija i najvažnija. Svaka općina ima odsjek za gospodarstvo. Uvezati sve odsjeke i oformiti krizni stožer za gospodarstvo. Donijeti odluke vezane za krizni menadžment u smjeru pomoći nositeljima gospodarstva, kako bi tvrtke pogođene ovom situacijom mogle preživjeti bez otpuštanja radnika i slanja na neplaćeno.

5. NOVI KONTINGENT POLJOPRIVREDNIH POTICAJA
Novi kontingent poljoprivrednih poticaja bi trebao biti usmjeren ne samo na poljoprivrednike već i na širu masu ljudi koji imaju obradive površine kako bi potaknuli samoodrživu proizvodnju za svoje potrebe. Zbog raznih malverzacija poticaje treba dijeliti u materijalnom dobru, ne financijskom. Dakle: sjemena i gnojivo, sustav za navodnjavanje i sl.

6. POJAČANJE ROBNIH ZALIHA
Pojačati robne zalihe po područjima djelovanja kriznih stožera. Osigurati dovoljan broj higijenskih i prehrambenih potrepština. Sanitetski materijal, maske, rukavice i jednokratna odijela su još uvijek dostupni. Usmjeriti ih za prave potrebe.

7. KONTROLA CIJENA PRIORITETNE ROBE
Ograničiti rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, sredstava za higijenu, zaštitne odjeće i medicinskih potrepština. Uvesti ograničenje količine komada za navedene proizvode koje kupac može uzeti u jednoj kupovini. Sankcionirati prodavače koji se ne budu pridržavali.

8. INFORMIRANJE I EDUKACIJA SVIH GRAĐANA
Svaki dan izlaziti u javnost s novim informacijama o stanju u svakom gradu/općini te s novim koracima i odlukama, razbijajući tako dezinformacije koje kruže među građanima. Educirati sve građane o mjerama ponašanja, ne u formi preporuke već naredbe. Sankcionirati sve prekršitelje odredbi o samoizolaciji. Uključiti civilnu zaštitu i građane u kontroliranju samoizolacije.

8 MJERA ZA OPORAVAK I STABILIZACIJU GOSPODARSTVA 📣Iako je epidemiološka situacija u Hercegovini više nego…

Objavil/a Hercegovina – uskoro zemlja prosperiteta dne Torek, 17. marec 2020