Foto: Ilustracija

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše isplatu pomoći radnicima u maksimalnom iznosu do 2.520 KM, a da pritom budu oslobođeni nameta.

Uredbom se omogućuje poslodavcima da bez dodatnih pritisaka, bez plaćanja poreza na dohodak, bez pripadajućih doprinosa, mogu zaposlenicima isplatiti iznos do 2.520 KM, kazao je federalni ministar financija Toni Kraljević na konferenciji za medije u prosincu prošle godine.

Krajnji rok za isplatu pomoći, a ona ovisi isključivo o dobroj volji poslodavca i njegovoj financijskoj moći, jer Uredba Vlade FBiH nije uopće obavezujuća, je 30. lipnja.

U Udruženju poslodavaca FBiH kažu da je ostalo nejasnoća kada je u pitanju isplata pomoći.

Poslodavci zamjeraju što radnici nisu točno informirani jer misle da pomoć dijeli Vlada FBiH, a to nije istina. Znači, poslodavci su ti koji isplaćuju novac. Također, poslodavci nisu sigurni u pravno tumačenje Uredbe, recimo, šta znači nediskriminacija u isplaćivanju.

Informacije s terena koji dobivamo govore nam da se pomoć dijeli, ali ćemo točne podatke imati kada dobijemo izvještaj iz Porezne uprave FBiH. Znamo da poslodavci s malim kompanijama imaju objektivne prepreke da izvrše uplatu pomoći, kaže za Faktor Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH. Ističe kako će izvještaj iz Porezne uprave (PU) FBiH biti signal što raditi u budućnosti kada je u pitanju ova tematika.

Imamo informacije, doduše neslužbene, da će se ova mjera Vlade FBiH nastaviti i u drugom dijelu godine.

Ukoliko to bude, pokušat ćemo zajednički pronaći najbolji način za njenu implementaciju. Ovo je bio dobar vladin potez kako bi se smanjio negativni utjecaj ekonomskih kretanja u BiH, ali i svijetu, naglašava Nenadić.

Dodaje kako radnici ustvari žele da novac koji im se isplaćuje ne bude u vidu pomoći, već zarađeni novac.

Pretpostavke za to su izmjene fiskalnih propisa. Potrebno je naći balans između obaveza prema mirovinskom fondu i radnopravnih odnosa, i da pritom ne trpi proračun, smatra Nenadić. Mevludin Bektić, predstavnik 19 granskih sindikata u FBiH u Ekonomsko-socijalnom vijeću, ima informacije koje su pomalo neočekivane.

Isplata pomoći nije ispoštovana ni u javnom sektoru. Koliko imam informacije, to nisu učinile u potpunosti ni državne kompanije. Bilo je obećanja, priča o isplati u ratama…, očigledno se čekaju posljednja dva mjeseca danog roka.

Što se tiče realnog sektora, veoma je mali broj poduzeća, skoro zanemariv, koja su isplatila radnicima barem dio pomoći, rekao je Bektić za Faktor.