Najgledanija emisija zadnjih tjedan dana bila je prognoza vremena i očekivanje što će reći Vakula. Zahvatila nas je Genevska ciklona koja je donijela iznad prosječnu, moglo bi se reći i rekordnu količinu oborina u svibnju, piše Omolje.com.

Kažu stari: “Bilo je kiša i prije, ali ne pamti se da je u svibnju ovako poplavilo Duvanjsko polje.” Izlile su se rijeke Šujica i Ričina. Ričina je u ranim jutarnjim satima 12. svibnja protekla uz nagli porast vodostaja. Nizvodno od Omolja poplavila je okolne njive s obje strane korita. Jučer ujutro provrila je i Blatina a vodostaj Žugle je sve izdašnija i u stalnom je porastu.

Središnji dio Duvanjskog polja je pod vodom. Ovakvi prizori mogli su se dosad vidjeti isključivo u zimskom periodu ili ranom proljeću usred topljenja snijega. Zbog plavljenja Duvanjskog polja bit će upitan ovogodišnji urod svih kultura. Mještani strahuju za usjeve i nasade koje su prije koji tjedan zasadili, jer su mnogi pod vodom. Jučer u popodnevnim satima prestala je kiša i ukazalo se sunce. Danas je okrenulo na buru i prognoze su mnogo bolje: može biti lokalnih pljuskova a stabilizacija vremena je sve izglednija.

I baka Mara jedva je dočekala prestanak kiše. Šetnja do kokošinjca i puštanje kokoša najava je povratku svakodnevnim rutinama u kojima ova vremešna starica jako uživa. Kiša je svima dosadila.

 

Omolje.com/Tomislavcity
Više fotografija na: Omolje.com