Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2020. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zaredio je jedanaestoricu đakona za svećenike tijekom Euharistijskog slavlja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Kardinal Puljić zaredio je za svećenike sedmoricu đakona Vrhbosanske nadbiskupije i četvoricu đakona Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene: vlč. Josipa Antukića, vlč. Marina Babića, vlč. Vedrana Ćosića, vlč. Sandra Jurešića, vlč. Jadranka Kurta, vlč. Marcela Tunjića i vlč. Antu Ljulju koji je svoju formaciju završio u Nadbiskupijskom misijskom međunarodnom sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Sarajevu te fra Nikolu Neimarevića, fra Vinćenca Kajtazija, fra Stjepana Antolovića i fra Stjepana Lukaševića.

Kardinal Puljić predvodio je Misno slavlje u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom i s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića i još oko 60 svećenika među kojima su bili poglavari i profesori ređenika te župnici župa iz kojih dolaze ređenici.

Na Svetoj misi sudjelovali su roditelji, braća, sestre i rodbina ređenika, redovnice raznih kongregacija, župljani iz rodnih župa ređenika i drugi vjernici. Asistenciju kod oltara i liturgijsko pjevanje animirali su kolege ređenika – bogoslovi iz tri bogoslovna sjemeništa u Sarajevu.

Na početku Mise nadbiskup Vukšić podsjetio je da kardinal Puljić toga dana obilježava zlatni jubilej – 50 godina svećeničkog ređenja te pročitao čestitku koju je tim povodom uputio Sveti Otac papa Franjo. Također je čestitao svim svećenicima koji toga dana slave obljetnicu svoga ređenja i poželio da nastave „sretno služiti Gospodinu, oltaru i braći ljudima“.

Čestitkama pape Franje pridružio se i nuncij Pezzuto koji je izrazio radost da zlatomisnik Puljić na obljetnicu svoga svećeničkog ređenja ima prigodu zarediti nove svećenike kojima će ostati u sjećanju po tome što je njihov zareditelj upravo na toj Misi proslavio svoj zlatni svećenički jubilej.

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić zahvalio je Gospodinu za dar svećeništva napominjući da toga dana slavi svoju 21.850 Misu od dana kada je zaređen.

Preko nuncija Pezzuta zahvalio je papi Franji na njegovoj čestitci i svima koji su mu čestitali taj jubilej i koji tom prigodom mole za njega.

”Započinjući ovu Svetu misu, želim da svi Bogu zahvalimo za to veliko povjerenje koje je Isus dao svojim učenicima da vrše najsvetije čine“, kazao je kardinal Puljić koji je pozdravio sve prisutne te uputio čestitku svima svećenicima koji su zaređeni upravo na svetkovinu sv. Petra i Pavla, a čestitao je i imendan svima koji nose ime ovih apostolskih prvaka.

Pozdravio je i sve koji su Misu pratili putem radio valova Radio Marije Bosne i Hercegovine.

”Želim da danas doživimo istinski svim srcem zahvalu Bogu što danas imamo jedanaest ređenika za prezbitere. Neka Gospodin primi naše molitve i zahvale iz skrušenog srca i žive vjere“, pozvao je kardinal Puljić sve okupljene.

Nakon što su, poslije misnih čitanja, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu preč. Zdenko Spajić, prvi meštar Franjevačke bogoslovije u Sarajevu fra Danijel Nikolić i rektor Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Sarajevu preč. Michele Capasso predstavili ređenike te rekli da „Majka Crkve ište da ih zaredi za službu prezbitera“ i zajamčili da ih „kršćanski puk koji je pitan i odgovorne osobe koje su izrazile svoje mišljenje smatraju dostojnima“, kardinal Puljić uputio je prigodnu propovijed.

Obraćajući se na početku homilije ređenicima, podsjetio je da činom ređenja preuzimaju „najsvetije i najljepše povjerenje koje Sveta Crkva, primivši od Isusa Krista to poslanje, danas polaganjem mojih ruku vama predaje – a to je slaviti Euharistiju“. Potaknuo ih je da nikada ne zaborave da, pristupajući oltaru, čine ono što je Isus na Posljednjoj večeri učinio rekavši: „Ovo činite meni na spomen“.

”Jasno da ćete nekad biti umorni, bolesni, neraspoloženi, nekad pomalo i u svojoj slabosti doživljavat ćete svoju grješnost… Svaki put neka vam to bude ‘jedina Misa’. Ja sam Bogu zahvalan da sam to primio od onih koji su me odgajali, da sam svaki put pristupajući oltaru pobudio o sebi svijest da činim nešto neponovljivo, najsvetiji čin na zemlji. Ako budete vi tako radili, uvjeren sam da ćete, poput sv. Petra koji je ispovjedio ‘Ti si Krist, Sin Boga živoga’, i vi živjeti i imati posebnu naklonost Dobrog Pastira – Velikog Svećenika”, kazao je kardinal Puljić.

Progovorivši o opasnostima današnjice koja često ignorira sve sveto „sustavnim raskršćanjenjem javnog mnijenja i lokalnih zajednica“, upozorio je svećenike da neće ustrajati u svom pozivu ako ne budu stalno ispovijedali vjeru poput Petra, svjesni da Bog u njih ima povjerenja.

”Živite radosno to poslanje! To je posebno Božje povjerenje“, kazao je kardinal Puljić upućujući zahvalu Bogu što je doživio da, ispovijedajući druge, Bog djeluje po njegovoj smrtnosti i grješnosti dijeleći milost nutarnjeg mira.

Podsjetivši da danas Crkva slavi svetkovinu sv. Petra i Pavla, kardinal Puljić kazao je da su oni bili svjedoci uskrslog Krista, za kojeg su položili živote – Petar skončavši na križu, a Pavao od mača.

”Često sam bolno iskusio što znači trpjeti za Isusa Krista. Nije to jednostavno, to ljudska snaga ne može. To može jedino milost Božja“, kazao je kardinal Puljić upozorivši da u životu postoje mnogi koji će pokušati svećenike „sputati, smesti i odvući“ od njihovog poslanja.

”Hoćete li imati nutarnje rasvjetljenje i snagu Duha da se ne date sputati verigama javnog mnijenja, verigama politike, verigama strasti koje zarobljavaju?“, zapitao je kardinal Puljić podsjetivši ređenike da im svetim redom Bog daje snagu Duha Svetoga kako bi se mogli oduprijeti svim izazovima i sablaznima. Istaknuo je da se u mnogima urušava vjera upravo zato što su tu vjeru zatajili oni koji je trebaju svjedočiti.

Ohrabrio ih je kazavši da na svoj svećenički jubilej „doživljava najljepši dan“ jer može njih jedanaestoricu zarediti za svećenike, dijecezanske i franjevačke, u kojima vidi „produženje života ove Crkve“.

Potaknuo je sve da apostolske prvake osobito mole za mjesnu Crkvu, ali i za „Crkvu u malome“ – obitelj iz koje smo došli, „majčinsko srce koje nas je devet mjeseci nosilo pod svojim srcem i onu kolijevku u kojoj smo odnjihani i onu obiteljsku kuću u kojoj smo othranjeni, ali i u vjeri odgajani“.

”Bože, daj nam po zagovoru Petra i Pavla sačuvati tu Crkvu u malome koju ova ideologija želi uništiti, da imamo hrabrosti ne prepasti se ni mass-medija niti javnog političkog mnijenja nego da sačuvamo to gnijezdo vjere, to prvo sjemenište“, riječi su kardinala Puljića.

Kardinal Puljić naglasio je i važnost ljubavi u pastoralnom djelovanju prema ”malom čovjeku koji želi opstati“, kako bi doživio da nije prezren.

Upozorio je i na opasnost današnjeg svjetonazora u kojem se čovjek vrjednuje kroz materijalnu dobit, koja, kako je naglasio, ljudima treba služiti, a ne da joj se robuje. Pozvao je misnike da nove svećenike prime kao braću, da ih ne pokvare zlim navikama, nego da ih ohrabre u vjernosti i postojanosti. Bogoslove je ohrabrio da ne gledaju na ljudske dimenzije jer „Isus je onaj koji te pita, i ti Isusu odgovaraš; ‘Ti si Krist, Sin Boga živoga’“. Rodbinu ređenika pozvao je da mole za njih kako bi ustrajali.

Na kraju propovijedi kardinal Puljić uputio je otvorenu zahvalu svima koji su mu pomogli na putu svećeništva: roditeljima koji su ga donijeli na svijet, svećeniku koji ga je krstio, svima koji su ga odgajali u vjeri, đakovačkom biskupu mons. Stjepanu Bäuerleinu koji ga je zaredio za svećenika Banjolučke biskupije, sv. papi Ivanu Pavlu II. koji ga je zaredio za biskupa. Zahvalio je i velikom broju onih koji su za njega molile te i sada mole ističući da za njih prikazuje Svetu misu jer su za njega oni „bili blagoslov“.

Nakon homilije uslijedio je sam obred ređenja tijekom kojeg su ređenici obećali cijelog života vršiti službu svećeništva, obavljati službu riječi u propovijedanju evanđelja i izlaganju katoličke vjere, pobožno i vjerno slaviti otajstva prema predaji Crkve te se posvećivati Bogu za spasenje ljudi.

Dok su svi u katedrali pjevali Litanijske prošnje, ređenici su ležali prostrti na tlu. Zatim je uslijedio najvažniji čin ređenja kada je kardinal Puljić položio ruke na glavu svakog od ređenika moleći u tišini. Zbog aktualne pandemije koronavirusa drugi biskupi i svećenici nisu polagali ruke na glave ređenika kao znak zajedništva. Pošto je izmolio molitvu ređenja, kardinal Puljić pomazao je svetim uljem dlanove svakog ređenika i svakom od njih predao hostije i kalež te stiskom ruke dao znak mira.

Potom je uslijedila euharistijska služba, a novozaređeni svećenici zauzeli su mjesto za oltarom pokraj kardinala Puljić na slavlju svoje prve Svete mise.

Na kraju Svete mise kardinal Puljić podijelio je novim svećenicima svjedodžbe o ređenju te dao prigodne darove vrhbosanskim svećenicima i svećenicima franjevcima koji slave srebrni i zlatni svećenički jubilej, a djeluju na teritoriju vrhbosanske nadbiskupije. Prije nego što je kardinal Puljić blagoslovio sve nazočne, mladomisnici su svima podijelili svoj mladomisnički blagoslov.

bljesak.info