Sezona zimnice je počela, većina domaćica je već probala najbolji recept za kisele krastavčiće – još bolje od onih kupovnih, a mnoge već “mjerkaju” mladi kupus kako bi ga za koju nedjelju kiselile. Međutim, “rano” povrće i voće nose sa sobom jedan zdravstveni rizik, a to je da sadrži poveću količinu nitrata.

Nitrati su kemijski spojevi koja se dodaju voću i povrću kako bi plod što prije sazrio. Problem je kada ova kemija prodre u namirnicu, tada postaje opasna po zdravlje. Kod mladog kupusa, nitrati se najviše nakupljaju u korijenu i površinskim listovima, a najmanje u sredini glavice.

Zato stručnjaci apeliraju da nikako ne jedete korijen, koji mnogi vole grickati kada izdube glavicu prije nego je polože u bure i započnu kiseljenje. Ako kuhate sladak kupus, obvezno odbacite površinske listove, velika je mogućnost da sadrži nitrate.

Koja količina nitrata je opasna?

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, “siguran” unos nitrata je pet mg dnevno na kilogram tjelesne težine. Pa tako, za osobu koja je teška na primjer 60 kg, neće biti problem ako unese 300 mg nitrata kroz hranu, što je otprilike oko 400 g svježeg kupusa (naravno, ako uklonite korijen i površinske listove, količina nitrata po gramu kupusa se smanjuje). Međutim, stručnjaci napominju da nema razloga za brigu, jer nije svaka glavica kupusa “nakljukana kemijom”. Jednostavno treba biti obazriv s plodovima koji su hranjeni organskim i mineralnim gnojivima kako bi brže rasli i bili veći.

Kako odabrati najbolji kupus?

Prilikom izbora kupusa morate obratiti pažnju na miris i izgled. Povrće bi trebalo mirisati baš tako – na kupus. Vanjski listovi povrća moraju biti netaknuti, bez oštećenja, karakterističnog oblika i boje (bijela, zelena ili ljubičasta). Vanjsko lišće ne bi trebalo osušeno osušeno, a kod bijele i ljubičaste sorte, ovo lišće bi trebalo i “sjajiti”.