Prema pravilima koja su na snazi, samo prvi kontakt osobe pozitivne na virus COVID-19 ide u izolaciju. Na primjer, ako je teta u vrtiću pozitivna na Covid, rješenje za samoizolaciju dobivaju djeca iz vrtićke skupine, kao prvi kontakti, ali ne i njihovi roditelji.

Roditelji ili barem jedan od roditelja onda mora otvoriti bolovanje, za koje liječnici nemaju posebne šifre, a brojni poslodavci i nemaju sluha za ovakve slučajeve. A netko ipak mora paziti djecu.

Besmislena samoizolacija za sve

Roditelji su ljuti, jer se poigrava sa zdravim razumom, jer preporuke nisu iste za svakoga, jer se zdrava djeca bespotrebno zatvaraju i traže reakcije udruga.

Udruga roditelja Naša djeca, na svojoj Facebook stranici je objavila poruku koju su dobili od jednog roditelja.

“Ova ideja o samoizolaciji cijelog razreda je besmislena. Ja radim u zdravstvu i ta praksa nije više u funkciji inače bi došlo do kolapsa sustava, kao što će doći i do ovog obrazovnog ako se ne promjeni ovakva praksa. Naime, mnogu zdravu djecu pa i onu koja su preboljela Covid preko roditelja bespotrebno će te slati u izolaciju (možda i više puta) i svakako se to protivi zdravom razumu. Molim Vas kao roditelja da reagirate na ovakve nebulozne postupke”, stoji u poruci.

Inače, roditelji okupljeni oko Udruge, su već ranije izašli u medije i poslali svim nadležnima zahtjeve, među kojima izričito traže izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu. Jer, smatraju, onda su sve mjere ranije uvedene u škole besmislene, a škole će se po ovome rekordno brzo zatvoriti i prebaciti u virtualni svijet.

Prvi kontakt

Andrea Jurić, glavna federalna epidemiologinja ranije je za RTV HB objasnila što se to smatra ‘prvim kontaktom’.

”Ugrubo desetak minuta bližeg kontakta na metar, ako su osobe bez zaštitne opreme mogu se smatrati prvim kontaktom i trebaju u izolaciju. Ako su obje osobe nosile masku u kontaktu, nije potrebna izolaicja. Potrebno je aktivno praćenje, ali ne i izolacija. Ako je samo jedna osoba nosila masku, tu je mogućnost transmisije virusa, dakle tu osobu koja je primarni kontakt treba izolirati tih 14 dana i liječnik će procijeniti kada je najbolje vrijeme da se osoba testira”, pojasnila je.

No roditelji jasno zahtjevaju da se nastava na daljinu organizira isključivo u uvjetima opće karantene.

Kakve su preporuke

Kristina Bevanda, specijalizantica epidemiologije za Dom zdravlja Mostar za Bljesak.info je pojasnila kakve su preporuke kada je pozitivno dijete ili netko od nastavnog osoblja.

”Ako je teta u vrtiću ili netko od nastavnog osoblja pozitivan na SARS CoV-2, po trenutno važećim naredbama, ta djeca su primarni kontakt i svi idu u izolaciju. Ako je dijete u razredu ili vrtićkoj skupini pozitivan na SARS CoV-2, sva ostala djeca uključujući odgajatelje/nastavno osoblje ide u izolaciju jer su također po trenutno važećim naredbama primarni kontakt i ne testiraju se, dok i ako se ne razviju simptomi bolesti”, pojasnila je Bevanda govoreći da postoje preporuke i naredbe od strane Federalnog kriznog stožera, koje su po automatizmu važeće za sve županije.

Sve navedeno, kaže Bevanda su preporuke i Higijensko-epidemiološka služba nema zakonske ovlasti da prisili ustanove na ovakve postupke niti kazni ustanovu koja ne postupi po preporukama. Za to su zaduženi inspekcijski organi.

Kako se otvaraju bolovanja roditeljima čija djeca su u samoizolaciji

Ni liječnica Bevanda nije znala kako se otvaraju bolovanja roditeljima, čijoj djeci je određena samoizolacija.

”Upućen je upit svim nadležnim institucijama koje su u obavezi da reguliraju kategoriju bolovanja za roditelja čije dijete je poslano u izolaciju, čekamo odgovor i upute”, poručila je.

Podsjetimo, dr. Bevanda je u ranijem razgovoru za Bljesak rekla kako je sigurno da će se s povratkom u obrazovno odgojne ustanove porasti broj bolovanja unutar županije što je veći broj djece unutar jedne skupine koja će trebati ići u samoizolaciju, ako bi se pojavilo pozitivno testirano dijete u toj skupini, dodajući da upute i naredbe koje su do sada dane su dosta općenite i data je mogućnost svakoj županiji da u skladu sa brojem oboljelih prilagođava te upute.

Otvaranje bolovanja roditeljima pravi velike probleme, neki su zbog samoizolacije djeteta, uspjeli otvoriti bolovanje na čuvanje bolesnog djeteta po rješenju za izolaciju, ali brojni su morali zagrebati stare rane i otvoriti bolovanje na neke prijašnje ili kronične probleme.

Izolacije nema u Zakonu

Glasnogovornica ZZO HNŽ-a Alenka Ban za Bljesak.info je rekla kako Zakon, na žalost, ne predviđa njegu izoliranog djeteta.

”Na žalost, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnik o privremenoj spriječenosti za rad ne predviđaju njegu izoliranog djeteta već samo njegu bolesnog djeteta. Ova problematika izlazi čak i iz okvira obveznog zdravstvenog osiguranja. Unatoč navedenom mi smo predvidjeli ovu situaciju i reagirali prema Federalnom ministarstvu zdravstva putem Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K, a sve u cilju iznalaženja rješenja za ovu kategoriju osiguranika. Trenutno čekamo odgovor na dopis koji smo uputili”, pojasnila je Ban.

Dok svi čekaju odgovore, od neke više istance, broj bolovanja u cijeloj županiji se znantno povećao, a roditelji se sami snalaze kako znaju, da zadrže posao, plaću, zdravlje i zdrav razum.

bljesak.info