Bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović prije 10 dana otišao je na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 7 godina.

Ivanković Lijanović je tražio da kaznu izdržava u mostarskom zatvoru, ali njegova žalba i zahtjev su odbijeni pa će sedmogodišnju robiju morati izdržavati u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici.

Predsjednik stranke Radom za boljitak je prvobitno osuđen na 9 godina zatvora za zlouporabu položaja i ovlasti, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u vremenskom razdoblju od 2011. do kraja 2014. godine.

Sudski postupak u ovom predmetu je počeo u svibnju 2016. godine, a Lijanović je bio optužen da je proračun FBiH oštetio za više od 817.000 KM, tako što je uvjetovao poljoprivrednike u FBiH da 50 posto od iznosa podsticaja koji im bude dodijeljen moraju davati njegovoj kriminalnoj skupini koju je organizirao.

Tijekom suđenja su priloženi brojni materijalni dokazi, a saslušan je i veliki broj svjedoka Tužiteljstva TŽ, među kojima su bili i članovi Narodne stranke Radom za Boljitak.

Vrhovni sud FBiH djelomično je uvažio žalbu u slučaju Jerka Ivankovića Lijanovića, te smanjio kaznu sa devet na sedam godina zatvora za zlouporabu položaja u srpnju 2019. godine.

Od nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića bit će oduzeto 652.861,38 KM, a tom odlukom zabranjeno mu je obavljanje ministarske dužnosti do 2021. godine.

Bivši ministar u Vladi FBiH Jerko Ivanković Lijanović u sudskom postupku je negirao krivicu.

Protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i još osam osoba je u Sudu BiH u tijeku i obnovljeni postupak nakon što je ukinuta prvostupanjska presuda kojom su zbog organiziranog kriminala, pranja novca, poreznih utaja te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava osuđeni na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora.

vecernji.ba