Nakon uspješno organizirane 1. međunarodne kobasijade u Tomislavgradu, čime je Tomislavgrad upisan na kartu gradova organizatora salamijada (natjecanja u izboru najbolje kobasice) Središnje Europe, predstavnici Općine Tomislavgrad protekle nedjelje boravili su u Sevnici, u Sloveniji,  na tradicionalnoj 58. salamijadi. Prilika je ovo bila i za susret gradonačelnika i predsjednika općinskih i gradskih vijeća lokalnih zajednica Središnje Europe, koji imaju utemeljene udruge salamera.

U vinskom podrumu „Mastnak“ u Orešju nedaleko od Sevnice, u sklopu 58. salamijade, održao se i prijem za izaslanstva pet zemalja, koje njeguju tradiciju izrade kvalitetne kobasice, kao i tradiciju natjecanja u izboru najbolje kobasice Središnje Europe: Austrije, Mađarske, Srbije, Hrvatske i Slovačke, koji su tradicionalni sudionici. Među njima je po prvi put sudjelovalo i izaslanstvo Tomislavgrada, u kojem su osim predstavnika Općine Tomislavgrad bili i predstavnici Udruge „Duvanjski kobasičari“ predvođeni Božom Radošem – Boćom, dok je u izaslanstvu Grada Samobora bio i naš Duvnjak prof. Marko Tadić.

Nakon razmjene darova, nazočnima se obratio Zdravko Mastnak, predsjednik Udruge salamara Sevnica, inače osoba koja je pored Milinka Perkovića iz Samobora, najviše pomogla u organizaciji 1. Međunarodne kabasijade u Tomislavgradu.

Na prijemu su se obratili i gradonačelnik Sevnice Srečko Ocvirk, predsjednik Udruge Salamara Slovenije Mirjan Kulovec, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Slovenije Jože Podgoršek i predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Luka Krstanović.

Nakon službenoga prijema izaslanstva i sudionici su otišli na sam događaj 58. salamijade u starom djelu grada Sevnica.

HBŽ Vijesti