Foto: Vladimir Tadić

Četvoročlani međunarodni žiri izabrao je najbolje fotografije nastale na krškim poljima Bosne i Hercegovine. Najuspješniji su osvojili vrijedne novčane nagrade.

Pozivu za sudjelovanje odazvalo se 27 domaćih i stranih autora sa 170 fotografija nastalih na 18 krških polja. Za prvih pet fotografija u svakoj od kategorija predviđene su novčane nagrade u bruto iznosu:

 1. mjesto 300 EUR/ 586,749 KM.
 2. mjesto 200 EUR/ 391,166 KM
 3. mjesto 100 EUR/ 195,583 KM
 4. mjesto 50 EUR/ 97,79 KM
 5. mjesto 50 EUR/ 97,79 KM

Sve nagrađene fotografije biće predstavljene na izložbama u Bosni i Hercegovini, a potencijalno i u inozemstvu tijekom 2024. -2025. godine.

Nagrađene fotografije:

Tema “Samonikle biljke i gljive kraških polja”:

 1. mjesto Mlječika, Vladimir Tadić
 2. mjesto Lilium rhodopeum, Jelena Gotovac
 3. mjesto Breza sa sjevera, Stipe Perković
 4. mjesto Ledeni nakit, Antea Miloloža
 5. mjesto Makovi, Marija Perković

 

Tema “Krška polja i ljudi”:

 1. mjesto Pčelar, Jelena Gotovac
 2. mjesto Čoban i ovčice, Jasmina Halapić
 3. mjesto Kravarka, Vladimir Tadić
 4. mjesto Biolozi, Vladimir Tadić
 5. mjesto Zlatno polje, Antea Miloloža
Foto: Jelena Gotovac

Za najbolje fotografije glasao je, nezavisno, četvoročlani žiri u sljedećem sastavu: Josip Ledinščak (Hrvatska), Geza Farkaš (Srbija) i predstavnici partnerskih organizacija na projektu OD Naše ptice (Bosna i Hercegovina), EuroNatur (Njemačka), Centar za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina)

„Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim ljepotama među kojima posebno mjesto pripada krškim poljima. Tri godine fotonatječaja, više od 400 dospjelih fotografija, 50 sudionika, imalo je za cilj promovirati jedinstvene ljepote krških polja kroz fotografije prirode, životinja i ljudi koji rade na tim poljima. Na ovogodišnji, treći po redu foto natječaj, prijavio se veliki broj fotografa koji su se natjecali u dvije kategorije: “Krška polja i ljudi“ i „Samonikle biljke i gljive krških polja“. Zadatak fotografa je bilo pokazati ljude koji žive i rade na krškim poljima, kao i ljepotu biljnog svijeta kraških polja. Nadamo se da će izabrane fotografije ukazati na jedinstvenu ljepotu krških polja i time doprinijeti njihovom očuvanju.

Tijekom 2024. godine bit će organizirana putujuća izložba gdje će posjetitelji moći vidjeti ove fotografije.“, rekla nam je Ena Čorbo iz Ornitološkog društva Naše ptice koja je asistent koordinatora projekta.

Ornitološko društvo Naše ptice