U Posušju se nastavljaju nizati uspješne gospodarske priče, a posljednja u nizu odnosi se na unaprjeđenje izvoza proizvoda od metala iz najsuvremenije proizvodne linije u ovom dijelu Europe. Iza priče stoji poznata tvrtka FeMIS d. o. o. iz Posušja, a koja je već dulje prepoznatljivo ime u europskim okvirima kada je riječ o obradi metala, odnosno proizvodnji armaturnih mreža. Ova tvrtka jučer je pustila u pogon novu proizvodnu liniju vrijednu tri milijuna maraka.

Izniman je značaj proizvodnog pogona i nove investicije za ukupnu gospodarsku sliku, ne samo Posušja već i zapadne Hercegovine u cjelini, a za gospodarstvenike, predstavnike Općine, Županije i medija upriličen je i obilazak proizvodnih pogona smještenih u južnom dijelu posuške općine uz magistralnu cestu Posušje – Grude. Kako je u izjavi za medije kazao Ivan Sesar, direktor tvrtke, prošle godine su se odlučili na najveće pojedinačno ulaganje u vlastiti proizvodni pogon, a riječ je o liniji za zavarivanje armaturnih mreža. Ona je isporučena početkom ove godine te su s njom povećali proizvodne kapacitete s dosadašnjih 15.000 na 50.000 tona godišnje, piše Večernji list BiH.

Suvremene tehnologije

Pritom se osvrnuo na važnost osuvremenjivanja procesa proizvodnje, istaknuvši kako će posjedovanje najsuvremenije proizvodne linije u ovom dijelu Europe, osim povećanja kvantitete proizvoda i veće nazočnosti na tržištu, značiti i dodatnu optimizaciju proizvodnih procesa te u konačnici višu razinu kvalitete proizvoda.

O značaju tvornice govori i podatak kako svoju robu, osim na domaćem tržištu, plasiraju u Hrvatsku, Sloveniju, Njemačku, Italiju, Crne Goru, kao i druge europske zemlje.

Zadovoljstvo predstavljanjem ovog, za posuško gospodarstvo vrlo vrijednog ulaganja, nije skrivao ni načelnik općine Posušje Ante Begić, a koji je posebno naglasio činjenicu da u današnjem vremenu domaći gospodarstvenici šire poslovanja.

– Posebno mi je drago što, s obzirom na današnja vremena, koja su teška za sve, možemo vidjeti da naši gospodarstvenici, posebice ovdje u Posušju, ne da ostaju nego i opstaju te, unatoč krizi, šire svoja poduzeća, pogone i proizvodnju. To je zaista pokazatelj koliko je naše gospodarstvo u Posušju jako – kazao je Begić.

U kontekstu produktivnog odnosa Općine prema lokalnom gospodarstvu, kao i otvorenosti za sinergiju na korist cjelokupnog stanovništva ovoga područja, naglasio je kako, u skladu s nadležnostima, pokušavaju na sve načine pomoći gospodarstvu i gospodarstvenicima, pogotovo u ova izazovna vremena.

Načelnik Begić pritom je uputio i na još jedan svijetli primjer lokalnog gospodarstva – Poslovnu zonu Osrdak, koja je u potpunosti popunila svoje kapacitete. Osvrnuo se i na odličnu organiziranost poslovnih subjekata na prostoru općine, a za suradnju s Udrugom gospodarstvenika, čiji je član i tvrtka FeMIS, načelnik je rekao kako je iznimno dobra te je izrazio nadu da će se u budućnosti još dodatno unaprjeđivati.

O snazi lokalnog gospodarstva govorio je i Damir Vican, predsjednik UGP-a, koji je s ostalim članovima udruge došao podržati ovakve velike razvojne gospodarske projekte. Naveo je impozantan podatak kako je u privatnom sektoru u općini Posušje, odnosno u tvrtkama okupljenim oko Udruge gospodarstvenika, zaposleno oko 3600 osoba.

Na novinarsku tvrdnju kako je posuško gospodarstvo uglavnom usmjereno na izvoz, Vican je kazao: – Ne cjelokupno. Imate ovdje tri, četiri tvrtke koje su jako ozbiljne i praktično imaju izvoz iznad 80 posto. To je jedna od, mogu reći, ključnih točaka za razvoj naše općine i naših tvrtki. Inače, tvrtka FeMIS d. o. o. osnovana je 2003. i trenutačno ima više od 50 zaposlenih. Uz armaturne mreže, proizvodi i armaturne vilice te čelične distancere za oplatu, a bavi se i prodajom rebrastog betonskog čelika, rešetkastih nosača i distancera za armaturne mreže. Posjeduje i certifikate međunarodne norme ISO 9001 i ISO 14000. Posjedovanje navedenih certifikata jamstvo je kupcu da njegov dobavljač radi i proizvodi na kontroliran i kvalitetan način u skladu sa zahtjevima standarda.

Napori Općine

Posušje, kao mjesto na kojemu djeluje nekoliko iznimno uspješnih poslovnih subjekata, svojevrsni je primjer ostvarivanja dobre suradnje na relaciji Općina – gospodarstvo, a koja rađa plodove s kojima se s pravom mogu pohvaliti. Neizravno kroz poticaje, odnosno olakšice pri otvaranju obrta i pokretanju određenih kategorija poslova, Općina Posušje aktivno radi na stvaranju novih vrijednosti u gospodarstvu. Naravno, nije naodmet podsjetiti i kako Općina Posušje posjeduje i BFC certifikat koji je ističe kao područje povoljnog poslovnog okruženja,što za postojeće i potencijalne investitore predstavlja razinu kvalitete administrativnih usluga.

Večernji list

Video: RTV HB