Tako blizu, a tako daleko. Sama pomisao da ćemo ići na Himalaju je bila luda, a penjati neki vrh još viša. Thorong peak se pokazao težim nego očekivanim.

Dolaskom u kamp saznajemo da su 3 ekipe prije nas odustale od uspona kada su došle do “blue ice”. Naša ekipa je bila korak ispred i odlučna da postane prva ove godine koja će popeti spomenuti vrh. Kamp na 5400m spavanje na -20, zbilja jedno posebno, prije svega iscrpljujuće iskustvo. Buđenje započinje u ponoć jer je nepalska nova godina 2080, naši nosači, kuhari, climbing šepra i vodiči pjevaju i mole se za sretan uspon i povratak.

Krećemo u 02:00h na temperaturi od -28°C bez vjetra. Postavljaju se užad, buše se ledeni vijci, prti se put, hladno previše. Dolazimo na “blue ice” postavlja se priječina nekih 50m i nastavlja se uspon ledenjakom pod nagibom od 55° stupnjeva. Dereze i cepin kao da u beton zabijaš. Oko 10:00h izlazimo na plato, naš šerpa ostaje bez dereze, improvizira na sidrištu nekako ju uspijeva ju osposobit.

Hodaš, hodaš i odjednom noga upadne, vratiš se korak unazad, poviriš ispod, a ono pukotina u ledenjaku nekoliko 10-ka metara. Sada smo na visini od 5950 metara, penjemo posljedni zid pod nagibom 40°C, umorni i iscprljeni ne odustajemo, postigli smo najviše ove godine.

Događa se ključni trenutak, od nikud, tutnjava ispod nogu, ne znaš sto se događa traje svega par sekundi, lavina. Hvala Bogu, kratko, živi, adrenalin. Naš climbing šerpa (lik koji je popeo Mount Everest 3 puta, K2 – 1 put, Annapurnu 1, i ostale 8 tisućnjake) odlučuje da zadnjih 250 metara do vrha nije sigurno i nas svih 4 se suglasujemo za silazak dole.

Tako blizu, a tako daleko. Ponos i sreća, vođeni jednim od najiskusnijih alpinista pokazali su se ključnim u ovoj ekspediciji. Reda radi, 3,3km ukupne rute penjali smo 14h. Nama sada preostaje uživati u Tibetu idućih 120 km do povratka u veće mjesto. Hvala! – napisao je naš duvanjski planinar Ivo Bakula na svojoj FB stranici.

Podsjetimo, Ivo je član PD Orlova stina i prvi od članova koji se uputio na Himalaje. Na ovaj veliki pothvat krenuo je 30. ožujka.

Ivi čestitamo na hrabrosti sa željom da se sretno vrati kući!