Uvijek nas razvesele vijesti o uspjesima našim ljudi, osobito onih mladih pa tako i vijest da je naša sumještanka Iva Pranjić, studentica Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku dobila Dekanovu nagradu.

Uz čestitke za njezin predan rad i dobivenu zapaženu nagradu, ovom prigodom zamolili smo ju da nam kaže više o svome školovanju, osnovnom i srednjoškolskom te naravno o Fakultetu koji je izabrala studirati.

– Završetkom Osnovne škole fra Mije Čuića u Brišniku upisala sam Gimnaziju Marka Marulića u Tomislavgradu, te osnovno i srednjoškolsko obrazovanje svih godina završila sam s odličnim uspjehom. Iskreno, od malena sam govorila i moj životni san bio je studij Dentalne medicine i studiranje isključivo u Hrvatskoj, ali nakon rezultata državne mature vidjela sam da nisam upala na željeni fakultet te sam odlučila upisati Sveučilišni studij Fizioterapija na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek koji je dislociran u maleni grad Orahovicu koji je prebačen 2016. iz Osijeka u Orahovicu. Kada sam započela sa studiranjem, akademske 2019./2020. godine, plan je bio nakon prve godine fakulteta prebaciti se na Dentalnu medicinu, ali na mojoj prvoj studijskoj godini počela je pandemija koronavirusa te se taj plan promijenio i ostala sam na fakultetu fizioterapije. Sada sam sretna jer se sve tako dogodilo i što sam ostala na ovome fakultetu i jako dobro se pronašla u ovoj struci, sada ne bih mijenjala svoj fakultet ni za jedan drugi.

Predstavite nam fakultet na kojemu studirate.

– Moj fakultet je koncipiran na način preddiplomskog studija u trajanju od 3 godine kada sam stekla titilu univ.bacc.physioth. i diplomskog studija u trajanju od 2 godine. kada se stječe titula mag.physioth. Nastava je organizirana u turnusima, što znači da ide jedan po jedan predmet, kada se jedan odsluša polaže se 1. ispitni rok, nakon čega dolazi drugi predmet. Prve tri godine su više bazirane na opće medicinske predmete: anatomija s histologijom, kineziologija, fiziologija, interna medicina, klinička praksa itd., dok 4. i 5. godina više su koncipirane na socijalno i zdravstveno zakonodavstvo, menadžment u zdravstvu, fizioterapija temeljena na dokazima. Fakultet fizioterapije daje po mom mišljenju velike poticaje za daljnji razvoj u struci jer je široko rasprostranjeno područje.

Kakvi su Vaši planovi nakon studija?

– Glavno pitanje koje mi svi postavljaju je koji su mi daljnji planovi? Osoba sam koja ima velike planove i ambicije u svim segmentima života, ali nekako većinu volim zadržati za sebe i onda kada se ostvare rado ih podijelim sa drugima. Moj trenutni plan koji će se, ja se nadam ostvariti u ovoj akademskoj godini, a to je da svoje studijsko znanje obogatim Erasmus+ programom kojeg planiram odraditi u Beču, također stjecanjem titule mag.physioth. u ovoj akademskoj godini. Neki malo daljnji plan, a to je da sljedeću akademsku godinu planiram odraditi godinu dana staža i izaći na državni ispit zbog dobivanje licence te paralelno sa tim upisati vanredno 6. godinu studija tj. poslijediplomski specijalistički studij Kardiopulmonalna rehabilitacija koja traje godinu dana te steći naziv univ.spec.med. dodanu uz titulu mag.physioth.

Kako provodiš vrijeme izvan studentskih obveza?

– Moj fakultet mi ostavlja prostora za izvannastavne aktivnosti, hobije i sl. Smatram se jako društvenom osobom, pričljivom, jako volim putovati što me ispunjava, volim svoje vrijeme posvetit drugima i pomagati. Mislim da je sve stvar organizacije i svima nama poznata rečenica „Fakultet, ljubav i društvo ne idu skupa.“, mislim da nije točna. Na kraju ovoga članka htjela bih zahvaliti najprije i najviše mojim roditeljima koji su mi dali svu slobodu i povjerenje i mojoj obitelji (braći, stričevima, tetkama, itd.) koji su mi bili potpora i podrška u svim situacijama mojega života kada je bilo uspona i padova, smijeha i suza. Ali ipak najveća vodilja kroz moje školovanje bio je moj brat i moja tetka časna sestra koja je također fizioterapeut. Hvala mojem fakultetu i cijeloj upravi na prepoznatom trudu. Posebnu zahvalu svim mojim kolegama, prijateljima koji su sve sa mnom prolazili, te posebno jednoj osobi koja je bila podrška i uz mene većinu mog školovanja, ali više nije dio mog života no svi će se potrebni prepoznati u ovoj zahvali. Ipak bez tih svih ljudi ne bi ovo imalo smisla, zato još jednom od srca hvala vam svima.

 

Tomislavcity