Ratne, 1993. godine selo Uzdol u općini Prozor Rama zadesila je velika tragedija, kada su pripadnici Armije BiH ubili 41 nevinu osobu. Ovaj događaj je zasigurno bio jedan od brojnih razloga zbog kojih su župljani župe Uzdol morali napustiti svoje domove i raseliti se po cijelome svijetu. Neki od njih svoj novi dom našli su u austrijskom Tirolu u Innsbrucku. Iako je sad to njihov novi dom oni nikad nisu zaboravili nevine žrtve iz svoje župe. To se jasno vidi i po tomu što svake godine u spomen na te žrtve organiziraju susret iseljenih Uzdoljana po motom “Da se ne zaboravi“. Ove godine, početkom Adventa, održali su jedanaesti po redu susret na kojem su pripremili bogat kulturno-zabavni program. Nastupili su članovi HKUD iz Tirola: Innsbrucka i Schwarza, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Zdravko Ćurić i Mjesečina Band.

Svi dosadašnji susreti Uzdoljana imali su humanitarni karakter gdje su uglavnom pomagali potrebite obitelji u župi Uzdol. I ovaj, jedanaesti susret, bio je humanitarni ali na nešto drugačiji način. Naime, organizatori su odlučili sav prihod s ove večeri darovati u misiju Tatale u Gani koju vodi misionar Ivan Stojanović iz Uzdola. Treba istaknuti da ovo nije prva akcija Uzdoljana iz Innsbrucka za Tatale. Oni su uz pomoć Ramske zajednice u Zagrebu i vlasnika restorana „Magacinska klet –pri staroj smokvi“ u Zagrebu Maria Raića upriličili zabavu na kojoj su prikupljana sredstva za ovu misiju. S ove dvije zabave i uz veliku pomoć i potporu novog župnika HKM u Innsbrucku Luke Kesedžića, Uzdoljani su misionaru Ivanu uručili 28.000 €. On će od toga novca izgraditi jedan bunar za vodu ali i kapelicu koju već odavno planira napraviti u svojoj misiji. Ovaj misionar pored svog misionarskog poslanja organizira i projekte socijalno–karitativnog karaktera. Buši bunare za pitku vodu, čiji nedostatak je najveći problem za tamošnje stanovništvo, pomaže izgradnji osnovnih škola te se brine za stare i bolesne. Velik je spektar njegova djelovanja tako da će ova donacija iz Innsbrucka zasigurno biti dobro iskorištena. Organizatori ovih susreta Uzdoljana zahvaljuju svim kulturno-umjetničkim društvima na sudjelovanje na zabavi, kao i svim sponzorima i brojnim gostima koji su pomogli i podržali ovu njihovu humanitarnu akciju.

Nakon što se vratio u Ganu misionar Ivan se još jednom i pismeno zahvalio organizatorima ovih susreta i poslao fotografije na kojim mladići iz njegove misije ponosno nose majice koje su poklon sa ove zabave čije je geslo bilo: „Uzdol za Tatale Ganu“.

Mirjana Kukavica/Tomislavcity