Prije par dana mi se javila sestra Mirna. To je jedna poprilicno neobična časna iz reda sestara Milosrdnica koju sam upoznala krajem 2004. godine kad sam preselila u Banju Luku i nedugo nakon dolaska počela živjeti u internatu sestara Milosrdnica. Taj internat je povijesna građevina koju je sestra Mirna iz ruševnoga stanja pretvorila u jednu od najljepših zgrada u Banjoj Luci. Ja sam uvijek sumnjala da je ona neka prikrivena masonka jer je od njezine ljubavi prema zidanju bila veća samo ljubav prema ljudima. Mirnine građevinske sklonosti prepoznate su i u glavnom sjedištu sestara Milosrdnica u Zagrebu i ona je sada glavna „zidarica“ za čitavu sjevernu Hrvatsku i trenutno vodi obnovu više objekata.

I ne bi sestra Mirna bila mirna kad ne bi umješala svoje prste da barem malo popravi stanje u potresom pogođenim područjima. Kaže, javila joj se sestra Hijacinta koja podučava vjeronauk u osnovnoj školi u Sisku i ispričala joj o slučaju obitelji Đuračić iz koje dolaze njezine učenice Ivana i Ana. Obitelj Suzane i Kristijana Đuračić je jako loše prošla u potresu. Iz stana u kojem su živjeli kao podstanari u Sisku uspjeli su spasiti samo nešto svojih osobnih stvari. Njihove tri djevojčice pretrpjele su velike traume, u trenutku potresa  bilisu u stanu i jedva spasili živu glavu. Ana koja ide u četvrti razred dugo nije mogla ni jesti ni spavati, puno je smršavjela i trenutno je na lijekovima kako bi se mogla barem naspavati. Obitelj je privremeno sklonjena kod Kristijanovog djeda i bake u Gušću.

Č.s. Mirna, Ivana s Emanuelom u naručju i Ana
Č.s. Mirna, Ivana s Emanuelom u naručju i Ana

Za obitelj Đuračić postoji šansa da dobije svoj krov nad glavom. Gospodin Tomislav Medić sa svojim kolegama želi sagraditi kuću jednoj obitelji s Banovine i obitelj Đuračić  prepoznata je kao prekrasna zajednica koja zaslužuje osjetiti sigurnost vlastitog doma. U Sisku, na lokaciji, Tomića put, postoji ruševna kuća koja već ima sve potrebne papire i radovi bi mogli početi odmah. Takva građevinska zemljišta s papirima prodaju se brzo i cijene idu gore, potrebno je reagirati što je prije moguće.

Potencijalno gradilište
Potencijalno gradilište

Molim čitatelje portala Tomislavcity da se pridružimo sestri Mirni u njezinom novom zidarskom pothvatu kako bi Ivana mogla nastaviti svirati trombon u svojoj glazbenoj školi u Sisku, kako bi Ana mogla početi mirno spavati, vratiti se u svoj razred i trenirati nogomet što joj je velika želja, i kako bi se Emanulea, kojoj su samo dvije godine, mogla bezbrižno igrati. Uostalom, kakvi smo mi to Duvnjaci ako ne možemo sazidati jednu kuću.

Nije važno koliko je velika vaša donacija, važno je da nas bude puno i da ono što šaljemo bude od srca, jer ako bude od srca onda će biti točno koliko treba i sigurno će na kraju biti dovoljno.

Svoje donacije, u kunama ili eurima možete slati na sljedeći račun u SBERBANK koji je i kunski i devizni:

SUZANA ĐURAČIĆ,

230 GUŠĆE, 44203 SISAK

SBERBANK   HR3725030073215007896  (s naznakom: Za obitelj Đuračić)

Unaprijed veliko hvala svim dobročiniteljima!

Anđa Ćosić/Tomislavcity