Prijedlozi da se 2025. proglasi „Godinom obilježavanja 1100. obljetnice Hrvatskoga kraljevstva“, te da se Hrvatski sabor raspusti, pretposljednja su i posljednja točka koju će prije raspuštanja raspraviti 10. saborski saziv, konstituiran u srpnju 2020. godine, prenosi portal Prigorski.hr.

Raspravit će ih u srijedu, dok je četvrtak, 14. ožujka rezerviran samo za glasovanje, proistječe iz Plana saborskog rada za idući tjedan.

Za odluku o raspuštanju Sabora treba glasovati 76 zastupnika, što je realno očekivati, jer su takvu odluku ovoga puta predložili klubovi saborske većine, na čelu sa HDZ-ovim klubom.

Kako bi stigao odraditi sve potrebno prije raspuštanja, Sabor će zasjedati od ponedjeljka kada je na dnevnom redu šest zakonskih prijedloga među kojima i prijedlog da se povećaju plaće i druga materijalna prava sudaca.

U utorak zastupnike čekaju četiri točke, među njima i prijedlog da Sabor potvrdi Ugovor između Hrvatske i Italije o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva, te prijedlog 18 oporbenih zastupnika da osnuje istražno povjerenstvo radi utvrđivanja (potencijalnog) korumpiranja medija javnim novcem.