U prepunoj dvorani kinodvorane u Širokom Brijegu sinoć je održana javna tribina u organizaciji Udruge Hrvatska zvona na temu “Jedinstvo ili zajedništvo: Demokracija ili jednoumlje”. 

Gosti tribine bili su predsjednik ove udruge Marko Tokić, predsjednik HRS-a Slaven Raguž i svećenik fra Mario Knezović.

Prisutnima se na samom početku obratio predsjednik Udruge Hrvatska zvona koji je pozdravio prisutne naglasivši da hrvatskom društvu u BiH treba svojevrsni društveni preobražaj. Svatko tko se osjeća pozvanim, neka dođe, dobrodošao je da zazvonimo zajedno, kaže Tokić. 

Na tribini je pročitano i pismo podrške koje je prisutnina poslao Dario Kordić.

Prvi govornik večeri bio je fra Mario Knezović.

– Važno je da se sabiremo u jedno, kako bi pokazali naše različitosti, rekao je Knezović.

– Jedna od večerašnjih tema kojima se bavimo je jednoumlje, kaže Knezović i dodaje kako je bijedno to što nekada nismo prvi spremni ispiti čašu, kalež, peharnik… Ako budemo očekivali da će cijeli život netko drugi tu čašu ispijati za nas, nismo se dostojni zvati mislećim ljudima, rekao je Knezović i podsjetio na riječi velikog Dantea: “U trenucima moralne krize, one neutralne čeka najgori krug pakla”, kaže Knezović.

Crkva ima pravo progovarati

Osjećam se nekad debilno kad moram iznova kao papagaj ponavljati ljudima kako mi kao Crkva imamo pravo progovarati jer nas oni iz bivšeg sustava žele vratiti u sakristiju, kaže Knezović. Večeras ovdje ponosno stojim i ne mogu miran ostati kod kuće kad imam podatak da je naša zemlja, Bosna i Hercegovina najkorumpiranija zemlja na svijetu. Ja ako o tome ne progovorim, spadam u carinike koji o tom šute. Onog trenutka kad se oslobodimo straha, možemo misliti, rekao je on. 

Meni ništa ne treba 

Knezović je istaknuo kako njemu ništa ne treba i kako mu se ništa ne može pokloniti jer njemu ništa ne treba. Meni je borba za opće dobro motiv, kaže on. Ti spinovi o nekakvim interesima pokazuju bolest našeg društva. Ja poznajem masu osoba koji djeluju na načelu darežljivosti bez interesa, kaže on. 

Jednoumlje smeta i na svjetskoj razini, kaže Knezović i ponavlja riječi pape Franje koji je kazao kako jed noumlje udara na savjest i da je ono nasilje nad savješću, nad nacijama i čovjekom. U takvim uvjetima ne možemo govoriti ni o demokraciji, jer je demokracija trenutno u rukama nadmoćnijih. Mi smo svi politička bića i to moramo shvatiti, kaže Knezović i dodaje da je to zauzimanje za opće dobro. 
Jedan službeni dokument crkve jasno je rekao kako se svećenik mora zanimati za politiku, to bi ste vi prisutni trebali reći vašim svećenicima koji možda nisu ni pročitali taj dokument. Nas je medijska mašinerija uvjerila da je sablazno ako se svećenici bave politikom.

Podsjetio je i na sve one svećenike koji su se bavili politikom. Papa Ivan Pavao II. se bavio politikom kad je Republika Hrvatska međunarodno priznata, pitajte ministre u Hrvatskoj, tada se nitko nije bunio jer se svećenici bave politikom. Fra Jozo Zovko se bavio politikom, fra Slavko Barbarić se bavio politikom, kaže Knezović.

 
Jednoumlje je bolest, dodao je Knezović. 

– Mi u BiH stalno govorimo o tom unitarizmu i s pravom govorimo, ali ne možemo onda unutar svoga naroda raditi protiv različitog mišljenja. Mi u ključnim strateškim stvarima trebamo imati jednoumlje, ali mi to nemamo jer je jednoumljenje u nas utemeljeno na matrici koristi i interesa. Ja sam se umorio od izlaska na presudne izbore, kaže on.  Kod nas nema odgovornosti, to nama fali, da se mi provjetrimo. Meni nije važno tko će vladati, koja stranka, ali ne možemo odustati od minimuma. 

– Mi ne da nemamo televiziju, mi nemamo ni viziju, što će nam televizija kad nemamo vizuju. Ja ću po moći svima koji se zalažu za pravdu, pravednost i ideale, kako god se zvali, kaže Knezović. 

Nakon fra Marija Knezovića, prisutnima se obratio profesor Marko Tokić. 

Podsjetio je na propuste međunarodne zajednice, od upada u Hercegovačku banku, do nametanja Alijanse i Platforme.

 

dnevnik.ba