Foto: HNK Tomislav

Utakmica u Kupu BiH koju je HNK Tomislav nesretno izgubio ostavila je traga u igračkom kadru, pa tako za prvenstveni ogled s Rudarom iz Kaknja trener Duško Vranešević nije mogao računati na kartonirane Soldića i Lellia. Kup utakmica s Posušjem bila je stvar prestiža, atraktivan protivnik, premierligaš, geografski jako blizak protivnik, pa brojka od 1.400 gledatelja i nije bila neka iznenađujuća stvar.

Kako se i očekivalo, u ovoj kup utakmici ekipa Tomislava istrčala je u nešto drugačijem sastavu, razlog je zgusnut raspored, jer već u subotu Tomislav je imao neugodno gostovanje u Kaknju. Promjene kao takve nisu bile osjetne, Alpeza umjesto kapetana Ćerdića, u paru s Radošem izgledao je prilično dobro, naravno treba uzeti u obzir da je Alpeza došao na poletku sezone i da mu treba još puno utakmica u nogama da bi mogao dosegnuti nivo Radoša koji se iz utakmice u utakmicu pokazuje kao nositelj odbrane Tomislava.

Kada govorimo o sredini terena, trener Vranešević ostavio je Soldića na klupi, a na njegovo mjesto uskočio je mladi Musić koji je nešto više minuta i dobivao u kup utakmicama.
Musić je dosta rastrčan bio tu utakmicu, možda bez prevelikog učinka, ali s tavkim mladim igračima, pa prije svega i projektom kluba treba imati strpljenja i istrpiti mlade igrače i izvesti ih na pravi put, jer nije mala stvar imati igrača koji je prošao sve mlade selekcije i došao do ovog nivoa, treba istaknuti da je, već spomenuti Musić bio standardan u prethodnoj sezoni, ali sigurni smo da trener Vranešević zna kako s mladim igračima i da ga dozira onoliko koliko je njemu potrebno.

Zaključak, kad govorimo o utakmici s Posušjem, HNK Tomislav je u tom duelu pokazao kakva je zapravo ekipa na domaćem terenu, koliko su zapravo dobri i koliko protivničkim ekipama treba i strpljenja i kvalitete i snage za probiti takav Tomislav.

Da ne duljimo previše o utakmici s Posušjem, možemo na kraju samo dodati kako su igrači Tomislava do samog kraja bili ravnopravan protivnik stabilnom premierligašu, veća doza iskustva je ipak bila izraženija kod gostujuće momčadi, što govori i potez Frane Maglice koj je svojim pogotkom osigurao svojoj ekipi jedanaesterce.

Foto: Tomislavcity

Kakanj, gostovanje u pravo vrijeme

Kao što smo i rekli, za subotnju utakmicu s Rudarom u Kaknju trener Vranešević nije mogao računati na Soldića i Lellia, dvojica igrača iz sredine terena. Zbog toga je trener Vranešević s određenom dozom opreza najavio je utakmicu s Rudarom, napominjući da Rudar na svome kontu nema dovoljan broj bodova s obzirom na igru.

Svjesni su bili i trener i igrači kakvo ih gostovanje čeka. Rudaru je pobjeda bila imperativ, dok je Tomislav na krilima dobre igre u kupu tražio prekid neriješenih rezultata. Kada smo već spomenuli te neriješene rezultate, Tomislav od utakmice sa Stupčanicom ne zna za poraz. Tomislav je u ukupno 8 odigranih utakmica upisao jedan poraz 4 remija i 3 pobjede i ima 14 osvojenih bodova. Po nekima, ovih nekoliko neriješenih utakmica bilo je rasipanje bodova,

Utakmica s Čelikom je pravi primjer toga. Igrači Duška Vraneševića odigrali su vjerojatno i najboljih 45 minuta u Zenici i imali dva gola prednosti, dok je u drugom poluvremenu slika bila posve drugačija, domaćini su s nešto više angažmana ušli u nastavak i na kraju uzeli bod. Dok je kod nekih komentar utakmice bio da su “Duvnjaci” prosuli bodove, kod drugih je komentar da na kraju možemo bit zadovoljni bodom.

Kada pričamo o Rudaru, Tomislav je i u toj utakmici bila ekipa koja je povela. Kako je utakmica odmicala činilo se da će se izabranici Duška Vraneševića opet morati zadovoljiti bodom, no Banović svojim drugim pogotkom u utakmici donosi 3 boda svojoj ekipi i prekid neriješenih rezultata.

Trener Tomislava bez obzira što nije mogao računati na dvojicu veznih igrača, okrenuo je to u svoju korist. Nikolu Šišku spustio je na poziciju veznog pa je tako dobio na kreativnom segmentu, a Banović i Mihalj činili su napadačku okosnicu.

Utakmica s Rudarom, koju je Tomislav pobjedio kolektivnom snagom, nešto je što u ranijim utakmicama nije bio slučaj. Bez dva standardna igrača, Tomislav je slavio na teškom gostovanju, dokazao da je kolektiv taj koji pobjeđuje i koga nema bez njega se mora.

Tomislav je utakmicom u Kaknju pokazao da može i mora pobjeđivati na rutinu, što ova liga i iziskuje i što će još mnogo puta biti takav slučaj.

 

Mario Jakovljević/Tomislavcity