Ekipa širokobriješke produkcije Kadar u Parizu snima prve kadrove za novi cjelovečernji igrano-dokumentarni film “Tihi skitnica”, javlja bljesak.info. Radi se o poetskom igrano-dokumentarnom filmu o poznatom slikaru, grafičaru, pjesniku… Virgiliju Nevjestiću, rođenom u selu Kolo Tomislavgrad koji je sahranjen u Parizu, gradu svjetlosti u kojem je ostavio najveći umjetnički pečat što se prepoznali tamošnji galersiti, kritičari ali i akademije i muzeji.

Kompletna radnja dokumentarno-igranog filma pod sugestivnim nazivom “Tihi skitnica” bit će najvećim dijelom napravljena u prvom licu, na temelju zabilješki koje je duvanjski umjetnik pisao više od 50 godina u svom osobnom dnevniku.

Nakon Pariza, snimanje će se nastaviti u Zagrebu, Sarajevu, rodnom Tomislavgradu koji mu je bio stalna inspiracija za njegove vanserijske grafike i slike. Vrlo opsežan filmski narativ obuhvatit će kroz igrano-dokumentarne scene Vergilijev rani život u rodnom selu Kolo, studiranje u Zagrebu dolazak i život u Parizu gdje je ostavi trajni trag i u kojem ga Francuska akademija znanosti i umjetnosti svrstava u najveće slikare – grafičare 20. stoljeća.

Iz njegova bogatog umjetničkog života, ostao je još bogatiji umjetnički opus, kao i  prijateljstva, prepiske, crteži s nekim od najvećih umjetnika tog doba od Samuela Becketta, Pabla Nerude, Miroslava Krleže, Dragutina Tadijanovića, Tina, Ujevića, André de Richauda, te Ezra Puonda jednog od najvećih modernističkih pjesnika u prvoj polovici 20. stoljeća pa sve do  umjetnika, pionira apstrakcije, dadaizma poput Hansa Hartunga, Johnny Friedlandera, Maxa Ernsta, ili Salvadora Dalija. Film “Tihi skitnica” u sebi ima nekoliko narativnih tokova koji će osvijetliti najintimniju stranu života i rada Virgilija Nevjestića. “Za razliku od većine njih koji su trbuhom za kruhom krenuli u svijet da se više nikad ne bi vratili, Nevjestić poriv za odlaskom nije egzistencijalno motiviran.

Njegove su potrebe, kako ih je sam definirao u svom Dnevniku, bile posve drugačije naravi. Stalno se na to umjetničkom putu suočava s glađu, neimaštinom, neshvatljivošću, ali se nikada nije predavao. To svojevrsna filmska šetanja kroz njegov intimistički život. Virgilije, kroz svoje dnevnike osim sebe, portretira ljude i društvu u kojem se kreće, ali opisuje sociološke, egzistencijalne, ili političke konture u kojima se njegov život odvija”, kaže redatelj i scenaristi filma Zdenko Jurilj.

Produkciju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija, Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Na čelu projekta nalazi se produkcijska kuća Olimp – Zagreb i producent Mario Vukadin, producentska kuća Kadar – Široki Brijeg s producentom Tomislavom Bubalom. Direktor fotografije je Antoni Ćorić a za montažu je zadužen Tomislav Topić. Produkcijska kuća, uz snimanje filma o Virgiliju, nedavno je dovršila igrani film o švercerima duhanom iz Hercegovine za Bosnu pod nazivom “Stigme” koji je u postproduskioj fazi, obradi tona i slike.