Dr. Marko Soldo sa svojom suprugom dr. Friederike Soldo osvojio je nagradu najboljega Kliničkog centra 2018. godine u Bavarskoj.

Iako se u Hercegovini uvriježio stereotip da gotovo svi oni koji napuste rodno ognjište u svijetu rade poslove koje “tamo nitko neće”, postoje primjeri koji dokazuju suprotno.

Dr. Marko Soldo sa svojom suprugom dr. Friederike Soldo osvojio je nagradu najboljega Kliničkog centra 2018. godine u Bavarskoj.

Iako se u Hercegovini uvriježio stereotip da gotovo svi oni koji napuste rodno ognjište u svijetu rade poslove koje “tamo nitko neće”, postoje primjeri koji dokazuju suprotno.

Jednim od takvih je primjer Marka Solde, koji se u Njemačkoj nalazi na čelu klinike koje se ne bi posramio bilo koji kraj svijeta.

Odlazak i stalno usavršavanje

Širokobriježanin Marko Soldo rođen je u Dobrkovićima 1955. godine i s 22 godine otišao je u Njemačku. Budući da matura bivše Jugoslavije u Njemačkoj nije priznavana, morao je ponovno maturirati u godini nakon što je došao, ispričao je Marko Soldo za portal Jabuka.tv.

Šest godina kasnije, 1984. godine, diplomirao je psihologiju u Münsteru i nakon toga cijeli svoj život posvetio je usavršavanju te pružanju pomoći za sve one koji imaju psihičkih i psiholoških poteškoća.

Prošao je brojne klinike i specijalizacije, radio s ovisnicima, osobama s psihosomatskim teškoćama i na klinici za akutnu psihijatriju te tako stjecao dragocjena iskustva koja će mu pomoći u kasnijim fazama života.

Godine 2006. Soldo se osamostalio i osnovao vlastitu ordinaciju za psihoterapiju odraslih, a deset godina kasnije pridružuje mu se supruga Friederike Soldo, specijalistica za psihijatriju i psihoterapiju djece i mladih. Zajedno osnivaju prvi klinički centar u Njemačkoj Psychiatrisch-Psychotherapeutischen Medizinischen Versorgungszentrums (MVZ), koji se sastoji od psihološke i psihijatrijske ordinacije,  te u trećoj godini nakon osnutka osvajaju nagradu za najbolji klinički centar u Bavarskoj.

Vrijednu nagradu dodijelilo im je Ministarstvo zdravstva za Bavarsku, u suradnji s Udrugom kliničkih centara Bavarske te IKK – osiguravajućom kućom zdravstva.

Ovo veliko priznanje za dobar i uspješan mukotrpni rad njih i njihova timapsihijatara i psihoterapeuta posebna je nagrada za rad s onima koji se nalaze na rubu društva i koje društvo odbacuje.

Veza s Hercegovinom

Ipak, rođenog Hercegovca istodobno žalosti činjenica da u Hercegovini nema niti jedne slične i odgovarajuće ustanove.

Koliko god se radujemo nagradi, utoliko smo i žalosni da u našoj Hercegovininema ni jedne odgovarajuće ustanove – barem prema našim saznanjima – koja bi pružila odgovarajuću medicinsku skrb potrebitima. To je utoliko teže meni, jer ja sam rođeni Širokobriježanin – Hercegovac, koji je svoje najvažnije životne korake napravio upravo na hercegovačkom kršuizjavio je Marko Soldo za portal Jabuka.tv.

Kako dodaje, uspostavili su neformalnu suradnju s nekoliko polikliničkih centara u Hrvatskoj i u Hercegovini, a Soldo bi rado podržao i osnivanje jednoga takvog centra u Hercegovini.

Soldo bi danas, kako dodaje, htio dati svoj mali doprinos i izreći zahvalnost za sve ono što je za njega učinio hrvatski hercegovački puk, makar samo idejom i porukom hercegovačkoj mladeži.

Mladi, znajte, samo znanje i vjera mogu vas voditi naprijed, samo znanje i vjera su životne komponente koje vam nitko ne može uzeti. Kao nikada do sada, Herceg-Bosna treba mlade, stručne, sposobne i poštene Hrvate, koji će imati mudrosti, znanja i hrabrosti voditi svoj narod između Scile i Haribde. Zato učite za bolje sutra sebe i svoga naroda, a nagrada će doći kad-tad. Budite strpljivi i uporni!, zaključio je rođeni Širokobriježanin i nagrađeni psiholog u Njemačkoj za portal Jabuka.tv.