Foto: screenshot HDTV
Foto: screenshot HDTV

HNK Hajduk danas u 16.00 sati održao je službeno predstavljanje novog trenera Gennara Gattusoa koji je postao predmet velikog zanimanja javnosti od trenutka kada se ova vijest pojavila. 

Na samom početku nekoliko rečenica rekli su predsjednik HNK Hajduk Ivan Blilć i sportski direktor Nikola Kalinić

“Čast mi je i zadovoljstvo danas ovdje predstaviti ogromno trenersko ime, gospodina Gattusoa s kojim smo potpisali ugovor do 30. lipnja 2026. godine. Također, dolazi nam i njegov stožer, točnije pet članova njegovog tima. Ovaj proces je bio dug i zahtjevan, zahvaljujemo javnosti na strpljenju i razumijevanju”, istaknuo je Bilić. 

Sportski direktor Nikola Kalinić rekao je da je velika stvar što je danas ovdje legendarni bivši nogometaš, njegov bivši trener koji je vodio mnoge velike klubove te da vjeruje kako će svojim znanjem i karakterom doprinijeti ostvarenju ciljeva kluba. 

Kalinić: Dovest ćemo pojačanja, a ne igrače reda radi

Novi trener Hajduka Gennaro Gattuso zahvalio je predsjedniku i sportskom direktoru na prilici koja mu je pružena kako bi mogao pokazati svoje nogometno znanje. Dodao je da voli izazove, a Hajduk mu je veliki izazov. 

Uslijedila su pitanja novinara, a na većinu njih odgovarao je upravo Gattuso

“Najbitnije je da dođemo do pobjedničkog mentaliteta, što se tiče dovođenja novih igrača moramo respektirati budžet koji imamo. Što se tiče postojećih igrača – jedna stvar je vidjeti igrače na videu, a druga vidjeti ih u realnosti. Vidjet ćemo čime raspolažemo u idućem vremenskom razdoblju”, istaknuo je Gattuso

Na konstataciju novinara da je Gattuso najveće trenersko ime u povijesti te pitanje je li ujedno i najskuplje, predsjednik Bilić rekao je da nije te da se uklopio u budžet Hajduka.

U vezi spekulacija s imenima Džeke, Rakitića i njihovom potencijalnom dolasku u Hajduk sportski direktor Kalinić rekao je da postoji lista igrača koje žele dovesti, ali ne bi htio govoriti o imenima. Rekao je također da će tražiti pojačanja, a neće dovoditi igrače reda radi.

Navijači Hajduka su jedan od razloga zašto sam došao ovdje

Gattuso je istaknuo kako je njegova igračka karijera jedna stvar, a trenerska karijera skroz druga priča. Trenersku karijeru gradi već 11 godina, a više puta je rekao kako je prva i osnovna stvar izgraditi pobjednički mentalitet i postići to da igrači imaju poštovanje prema grbu koji nose. 

“Igrači moraju imati respekt prema radu, rad je za mene najvažniji. Želio sam ovdje doći, imao sam ponude iz Saudijske Arabije, mogao sam raditi i po italiji, ali sam došao ovdje. 

Jedan od razloga zbog kojih sam tu su i strastveni navijači Hajduka, na svakom kutu u Splitu vide se obilježja kluba”, dodaje Gattuso

Rekao je da voli moderan nogomet, a formacija koju najčešće igra je 4-2-3-1. Puno mu znači što je i njegov tim došao u Split, a cjelokupni stožer sastojat će se od pet članova njegovog dugogodišnjeg tima i tri lokalna stručnjaka. 

Na pitanje novinara koje pozicije igrača će biti potrebno dovesti, rekao je da je fokus na naprijed: lijevo i desno krilo te da Marka Livaju vidi kao desetku, a ne devetku. 

Na pitanje po čemu bi volio da ga se pamti za deset ili petnaest godina, kaže: “Avantura tek počinje. Želim biti upamćen po tome da sam dao kreativnost igri, da su igrači dobili osjećaj pripadnosti, jer navijači osjete kada igrač ostavi srce na terenu.”

Tomislavcity