U emisiji “A sada Vlada” Hrvatskoga radija gostovao je ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

Govorio je o odnosima Sjedinjenih država i Hrvatske uoči posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea Hrvatskoj i, ukidanju viza i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, o odnosima prema Bosni i Hercegovini te drugim aktualnim vanjskopolitičkim temama.

Pompeo stiže u petak u Dubrovnik gdje će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem te među ostalima i s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Donosi li i odluku Washingtona o ukidanju viza za hrvatske državljane?

– Za ostvarenje ovoga cilja puno smo toga napravili. Važno je biti ispod 3% odbijenih viza, mislim da smo to ostvarili, jedan epohalni cilj. Hrvatska će biti jedna od posljednjih koja će dobiti izuzeće za vize, ističe Grlić Radman ističući da u Europskoj uniji osim nas, vize za SAD trebaju još državljani Cipra, Bugarske te Rumunjske.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u utorak je kazao kako još nema službeni izvještaj o ispunjenju uvjeta da je manje od 3% odbijenih zahtjeva, no da je “vrlo optimističan”.

Kada Pompeo bude u petak u Hrvatskoj, Grlić Radman očekuje načelnu i afirmativnu objavu oko ukidanja viza.

– O tome odlučuju razna tijela u SAD-u uz podršku Američkog veleposlanstva u Zagrebu, mislim da možemo u narednim mjesecima očekivati pozitivnu odluku, dodaje.

Jedno od glavnih pitanja u petak bit će i pitanje izbjegavanja dvostrukog oporezivanja.

– Na Vladi ćemo danas donijeti odluku, pokazat ćemo to državnom tajniku Pompeu, s njihove je strane isto potrebna evaluacija. To će pridonijeti pravnoj sigurnosti poreznih obveznika, posebno onih koji imaju dvostruka državljanstva. Uspostavit će se i mehanizmi za suradnju poreznih službi SAD-a i Hrvatske. To su važne teme o kojima ćemo razgovarati.

Grlić Radman dodaje da je SAD Hrvatskoj važan partner te da “osim europske njegujemo i transatlantsku suradnju”.

Jedno od glavnih pitanja jest i pitanje kupovine borbenih zrakoplova F-16, a za koje Amerikanci snažno lobiraju.

– Postoji natječaj, postoji procedura i rokovi, a tako možemo razgovarati, interes SAD-a je prirodan, kao i drugih država koje se natječu, ističe Grlić Radman o procesu za nabavku eskadrile borbenih zrakoplova.

Do kraja godine bi Hrvatsku trebao posjetiti i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

– Rusija treba partner uz sve razlike koje postoje, razgovarati se mora, dijalog mora postojati. Veleposlanstvo Ruske Federacije sada će se u Zagrebu preseliti na novu lokaciju, potpisat ćemo dokumente, program o kulturnoj suradnji. Lavrov dolazi na otvaranje tog veleposlanstva.

Cilj Hrvatske je i mir te stabilnost u regiji te drugdje.

– Vidimo sukob u Nagorno Karabahu. Nije nam drago da postoji eskalacije sukoba između Armenije i Azerbajdžana.

U ponedjeljak su u Zagrebu boravili Bakir Izetbegović te Dragan Čović, a prije dva tjedna i Milorad Dodik.

Situacija u susjednoj BiH važna je Hrvatskoj, kako  zbog Hrvata kao konstitutivnog naroda, tako i zbog pitanja stabilnosti u regiji.

Sarajevo pak s druge strane, tvrdi da Zagreb ignorira službene institucije BiH.

– To nije istina. Kritika dolazi s mjesta predstavnika koji nema legitimitet (Željko Komšić op.a.). Svaki narod ima pravo na svoje predstavnike, Hrvati određenim manipulacijama nisu uspjeli izboriti hrvatskog predstavnika. Sada imamo pseudo predstavnika. Treba se poštivati “duh i slovo” Daytonskog sporazuma. Gospodin Komšić nema legitimitet hrvatskog predstavnika, nije ništa učinio za hrvatski narod, naprotiv. Treba pokazati moralnost i političku odgovornost da se sagledaju sve te činjenice, ističe ministar vanjskih poslova.