Na početku današnjega teksta nudimo vam malu igru asocijacija. Tražimo odgovor na pitanje što prosječnom Duvnjaku govori podatak da su u njegovom gradu svi kafići i restorani puni, da u sva četiri prodajna centra rade sve blagajne, da mjesta za parkiranje  jednostavno nema?

Pogodili ste, naravno, jer zbog svega gore navedenog, svakom je Duvnjaku jasno da se približava svetkovina Velike Gospe. Naime, svake godine uz Gospojinu, broj žitelja u duvanjskom kraju se bezmalo udvostruči. Pune ruke posla imaju svi, od prodavača i konobara, preko majstora svih zanata, do zubara, svatovskih svirača pa i do nas duvanjskih novinara.

U nepunih mjesec dana u našoj se općini organizira na desetke različitih događaja uglavnom sportskog i zabavnog sadržaja čiji je jedini cilj i smisao  druženje. Uz okupljanja radi druženja, svake se godine dogodi i promocija poneke knjige, barem jedan veliki koncert a sve biva zaokruženo brojnim svadbenim veseljima. Svatovi su u Duvnu u ovo doba godine posebna priča. Već dugo, naime,  svadbenu dvoranu u kolovozu moraš rezervirati i godinu-dvije  dana unaprijed.

Sva ova živost i gužva u kolovozu, uglavnom za rezultat imaju pozitivne učinke, no, isto tako, svake godine možemo primijetiti i blagu međusobnu “netrpeljivost” na relaciji gosti-domaći. Što se nas koji smo sve vrijeme tu tiče, najčešće se može čuti rečenica “jedva čekam da odu pa da ko čovik mogu parkirat auto i pronaći mjesto u svom omiljenom lokalu”. S druge pak strane, naši sugrađani koji rade vani, prigovaraju nam da smo na njih ljubomorni zbog debljeg novčanika i boljeg auta. Ako se držimo izreke da je je istina uvijek negdje na sredini, jasno je da ni jedni ni drugu nisu apsolutno  u pravu.

Budući da osobno ne spadam ni među “bahate’ ni među ‘ljubomorne’, ja na ovaj duvanjski gospoinski fenomen gledam sasvim drugačije. Svake se godine, naime, u svojoj intimi zapitam kako bi ovaj grad i ova  općina živjeli da smo svi  sve vrijeme tu? Kako bi izgledao život u Duvno da svi Duvnjaci ovdje imaju solidan  i dobro plaćeni posao te da   sav svoj ljudski i kreativni potencijal mogu ostvariti u svom rodnom kraju? Gdje bi nam bio kraj da smo svi sve vrijeme tu?
Milan Vukadin/Tomislavcity