Svečano je danas u Mesihovini gdje se slavi pedeset godina postojanja filijalne crkve posvećene apostolskim prvacima svetom Petru i Pavlu. Tom je prigodom danas ondje sveto misno slavlje predslavio mesihovački sin, provincijal fra Miljenko Šteko.

– Pedesete obljetnice i jesu zlatne, uistinu zlata vrijedi sve ono što se u pedeset godina u ljudskom životu događa. Onih koji su ovu crkvu gradili, malo ih je u snazi vas ovdje. Oni su u vječnosti a njihovi ostaci počivaju u ovom groblju, zato ćemo ih sve prenijeti ovdje na oltar Gospodinu – podsjetio je na početku svoje homilije današnji propovjednik.

– Godine 1972. u Našim ognjištima piše: “Župa Seonica ima oveće selo Mesihovinu sa 167 domaćinstava a selo je udaljeno od matične crkve preko 5 km. Mesihovljani su već odavno htjeli imati filijalnu crkvu, to su izrazili svom župniku fra Ivanu Kvesiću. On se prihvatio posla oko gradnje crkve, planirana veličina je bila 18×8 m, plan je izradio inženjer fra Pio Nuić. Munjevitom brzinom su Mesihovljani prikupili novčana sredstva za crkvicu. Crkva je sagrađena u rekordnom vremenu od 48 radnih dana. Radilo se neumorno po danu a pred završetak i noću i na veliko veselje naroda, crkva je bila gotova 11. prosinca 1971. god kasno u noć.“ – citirao je fra Miljenko dodajući da je današnje misno slavlje zahvalnica za sve naše pretke koji su ovdje svjedočili za Kristov križ.

Skladnom pjesmom, misno slavlje je uveličao mesihovački zbor, a seonički župnik fra Vinko Kurevija na koncu je uputio riječi zahvale te je sve nazočne pozvao na okrjepu koju su za ovu proslavu s velikom ljubavlju pripremile domaćice i domaćini ovog prekrasnog sela i svih njegovih zaselaka.

Ivana Ćurić/Tomislavcity

Foto: Ivana Ćurić/Marija Bagarić