Bosna Srebrena

Fra Zdravko Dadić, ministar Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene posjetio je novu misiju u Zambiji.

Foto: Bosna Srebrena

Nakon što su boravili u Ruandi u Centru Otac Vjeko, gdje su sudjelovali u programu obilježavanja 25. godišnjice od ubojstva fra Vjeke Ćurića, fra Ivica Perić i njegovi gosti iz domovine otišli su put Zambije. Tako su u prvi posjet Mwakapanduli stigli i provincijal o. Dadić, provincijski definitor i ekonom fra Vinko Sičaja i gvardijan zagrebačkog samostana fra Stipo Karajica.

Fra Ivičini gosti imali su priliku vidjeti kako se nova župa gradi od početka, na 56 hektara zemlje, bez struje i vode. U Mwakapanduli je dosad izgrađen društveni dom, odnosno višenamjenska dvorana koja trenutačno služi za obuku budućih učitelja praktične nastave krojenja i šivanja. U izgradnji je i zgrada samostana, čime će se povećati smještajni kapaciteti za one koji će doći u misiju pomoći svojim znanjem i vještinama. Postavljeni su solarni paneli i cisterne za vodu.

Gosti nisu skrivali zadovoljstvo i ponos zbog svega što je fra Ivica napravio u Africi, a za sve planirane projekte u Zambiji najavili su veliku potporu…

„Fra Ivičina energija i bogatstvo ideja, kao i način na koji sve to realizira, mogu biti pokazatelj svima kako se upornošću i ljubavlju sve može napraviti. Čak i velika odricanja zbog života na prostoru na kojem nema ni elementarnih uvjeta za život, barem onakvih na koje smo mi navikli u Europi, nisu prepreka ostvarenju fra Ivičinih ciljeva“, rekli su fratri.
Fra Ivica je kao misionar prije Mwakapandule služio u selima Rushooka u Ugandi i Kivumu u Ruandi, objavljeno je na provincijskoj stranici.

Bosnasrebrena.ba / Dijaspora.hr