Nakon nedavnoga „Đakovačkog adventa u Tomislavgradu”, učenici i nastavnici Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova, u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Tomislavgrad i Osnovnom školom fra Mije Čuića Bukovica, organizirali su program pod nazivom „Duvanjski advent u Đakovu”. Riječ je o dvodnevnome programu koji je počeo u jučer u poslijepodnevnim satima u prostorijama Strukovne škole gdje je predstavljen đakovački i duvanjski adventski stol, a potom je u dvorani Župe Svih svetih predstavljena knjiga „Duvanjski pojmovnik” Ante Križića, Tomislava Majića i Milana Pranjića te knjige Ivane Ćurić i Mirka Ćurića „San o vječnom Božiću, božićne priče i bajke”. Uz predstavnike vlasti, promociji je nazočio pomoćni đakovačko-osječki biskup mons. Ivan Ćurić te u ime tomislavgradske općine predsjednik OV-a Luka Krstanović. Svi oni istaknuli su zadovoljstvom suradnjom dvaju gradova prijatelja.

U večernjim satima su na adventskoj pozornici na Strossmayerovom trgu nastupili Tamburaški sastav Srednje strukovne škole Antuna Horvata, Udruga hrvatska duvanjska baština iz Tomislavgrada i Pjevačka skupine Mlade, koji su plijenili pozornost kako svojim pjevanjem tako i duvanjskom narodnom nošnjom.

Valja naglasiti da je na trgu vrlo posjećena bila i duvanjska kućica koja je uglavnom predstavljala dio naše baštine i gastronomije. Duvanjske pape iz Staračkog doma Tomislavgrad, naše zobnice, – koje su mnogi htjeli kupiti, kruh i pite ispod sača, gurabije, curski kolač, domaći suhomesnati proizvodi, sir, med, likeri ovdašnjih OPG-ovaca i Lovely bags torbice, samo su djelić ponude u kojoj su mogli uživati mještani Đakova, osobito oni rođeni ili podrijetlom iz duvanjskoga kraja.

Tijekom današnjega dana predstavnici Tomislavgrada vrijeme će provesti u razgledavanju grada, ali i još jednom susresti se s mons. Ivanom Ćurićem (podrijetlom iz buškoblatskoga kraja) koji ih je pozvao u posjet.

Gradovi prijatelji Đakovo i Tomislavgrad ovime su nastavili svoju suradnju, ali i svjedočiti i  o brojnim i neraskidivim vezama istoga naroda s obje strane granice.

Tomislavcity

Fotogalerija: Ivana Ćurić