Danas, 25. lipnja 2023. godine župa Međugorje proslavlja 42. obljetnicu od početka Gospinih ukazanja. Tijekom noći mnoštvo hodočasnika pješice je pristiglo u Međugorje, a već od ranih jutarnjih sati molitveni prostor oko župne crkve sv. Jakova u Međugorju, kao i Brdo ukazanja u Bijakovićima bilo je prepuno domaćih i stranih hodočasnika, kao i međugorskih župljana. Mladi, stari, djeca, obitelji… svi su oni još prije izlaska sunca došli do Gospina kipa na Brdu ukazanja kako bi se u molitvi zahvalili Kraljici Mira na svim milostima koje su se u protekle 42 godine izlile na ovaj svijet, na njihove obitelji, na njihove živote, na međugorsku župu…

Brojne vjernike susreli smo već u 6 sati kada su zajedno molili krunicu kod Gospina kipa, a nakon molitve s nekima od njih smo i razgovarali, a nekoliko riječi s nama je podijelila i vidjelica Marija Pavlović Lunetti.

„Neka vas Bog blagoslovi na poseban način sa ovog blagoslovljenog mjesta. Ovdje se Gospa ukazuje s imenom Kraljica Mira i na poseban način danas molimo za mir u čitavom svijetu, u vašim obiteljima, u vašim zajednicama, a na poseban način u vašim srcima da svi postanemo nositelji mira, kako to Gospa i poziva. Neka vas Bog blagoslovi”, kazala je Marija, dok hodočasnica Ljuba dolazi iz Berlina u kojem živi više od 52 godine

„Živim u Berlinu 52 godine, no dolazim kada god mogu ovdje u Međugorje. Iako su mi noge oboljele, mislila sam jučer da se neću moći popeti do Gospina kipa, no popela sam se bez problema, draga Majka mi je pomogla i hvala joj za sve. Međugorje za mene i moju obitelj znači sve, naježim se cijela. Moja cijela obitelj voli Međugorje i kada god možemo dođemo ovdje. Oduševljena sam s ovom rijekom hodočasnika i jednostavno nemam riječi”, kazala je Ljuba, dok je za kraj nekoliko riječi s nama podijelio i slijepi Dario Bezik, koji se unatoč nedostatku vida popeo sam do Gospina kipa na Brdu ukazanja, bez ičije pomoći.

„Voditelj sam hodočašća dugi niz godina. Međugorje je moja ljubav od prvoga trenutka i evo me na 42. godišnjici na Brdu ukazanja, na mjesto gdje je sve počelo. Što god da kažem ne bi opisalo osjećaj i emocije koje su tu. Jedino pametno da kažem jest dođite, nemate što izgubiti, možete jedino i isključivo dobiti”, kazao nam je kratko Dario.

Nakon molitve na Brdu ukazanja, brojni hodočasnici spustili su se do crkve sv. Jakova gdje su se jutros slavile svete mise u 6, 7, 8, 9 i 11 sati, a mnogi od njih su pristupili i sakramentu ispovijedi u ovoj ispovjedaonici svijeta. Svečano sveto misno slavlje povodom 42. obljetnice Gospinih ukazanja u župi Međugorje bit će večeras od 19 sati na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju, a prethodit će mu molitva krunice od 18 sati. Nakon svete mise uslijedit će zajedničko jednosatno klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu koje će se nastaviti u tišini do 7 sati ujutro.

Danas su u Međugorju uz brojne hodočasnike iz Hrvatske i BiH i skupine hodočasnika iz: Ukrajine, Italije, Poljske, Rumunjske, Indije, Kanade, SAD-a, Škotske, Engleske, Irske, Kine, Francuske, Belgije, Nizozemske, Češke, Slovačke, Slovenije, Malezije, Perua, Čile, Paname, Meksika, Ekvadora, Libanona, Koreje, Austrije, njemačke, Australije, Gvatemale, Španjolske, i Švicarske, a tijekom dana slavi se 20 svetih misa.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

Više fotografija pogledajte na: Radio Međugorje