Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u skladu sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH i na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, utvrdila prijedloge šest zakona o uspostavljanju gradova.

Ovim prijedlozima se određuju njihovi teritoriji, propisuje svojstvo, tijela, način izbora gradskih vijeća i gradonačelnika.

Također zakonima se uređuje donošenje privremene statutarne odluke, donošenje statuta, raspisivanje izbora i druga pitanja od značaja za primjenu ovoga zakona.

Riječ je o sadašnjim općinama Stolac, Bosanska Krupa, Lukavac, Konjic, Orašje i Zavidovići.

Ovih šest zakona je Parlamentu FBiH upućeno na usvajanje po skraćenoj proceduri, priopćeno je iz Vlade nakon današnje sjednice.

Podsjetimo, status grada u Federaciji BiH za sada ima 16 jedinica lokalne samouprave, a to su: Bihać, Cazin, Čapljina, Goražde, Gračanica, Gradačac, Livno, Ljubuški, Mostar, Sarajevo, Srebrenik, Široki Brijeg, Tuzla, Visoko, Zenica i Živinice.

A tri su kriterija na osnovu kojih neka općina može dobiti status grada. To je broj stanovnika – barem 30.000 općina i 10.000 u urbanom dijelu, drugi kriterij je status sjedišta neke županije, a treći kriterij je povijesna i kulturna važnost nekog mjesta. Dovoljno je zadovoljavati jedan od navedenih kriterija.