Idućega tjedna u Tomislavgradu, na Trgu gange i hajdučke družine, u organizaciji Udruge Stećak i Hrvatske matice iseljenika održat će se šesta po redu Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske. Pokrovitelji ovog događaja su dr. Dragan Čović – predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije i Općina Tomislavgrad. Uvod u ovo je izbor najfotogeničnije sudionice na Reviji, tako da se već tjedan dana glasa za najfotogeničniju djevojku ove Revije.

U ovom izboru do sada uvelike prednjači Eva Tadić kandidatkinja iz Austrije (više od  4500 glasova).

Eva Tadić je rođena 1994.godine u Salzburgu. Ova mlada djevojka već pet godina zajedno s Anom Paušić vodi folklornu skupinu u Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu Vilim Cecelja iz Salzburga koje ima više od 60 aktivnih članova. Društvo djeluje pri udruzi Hrvatski centar, a uz potporu Hrvatske katoličke Župe blaženog Alojzija Stepinca u Salzburgu i župnika Zlatka Špehara.

Za nju možemo reći da je još od osnovne škole aktivna članica folklora, a i kao voditeljica je jako uspješna. Pod Evinim i Aninim vodstvom, HKUD Vilim Cecelja nastupilo je na brojnim događajima u inozemstvu, ali i u domovini. Prije dvije godine sudjelovali su na Vinkovačkim jesenima, a ove godine idu na Đakovačke vezove.

Ova vedra i uvijek nasmijana djevojka nastupajući dugi niz godina u folkloru oblačila je narodne nošnje iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, tako da je možda i to na neki način odredilo njezin profesionalni put. Završila je školu za modu i dizajn, a odnedavno je pokrenula i svoju modnu marku pod nazivom Zajedno. Aktivna je i u udruzi Hrvatski centar i vjećnica je u crkvenome pastoralnom vijeću HKŽ Salzburg.

Eva je primjer kako još ima mladih koji nisu rođeni u Hrvatskoj,ali odlično govore hrvatski jezik i veliki su promotori hrvatske tradicije i kulture.

Za nju je dolazak u Tomislavgrad na Reviju posebno važan jer dolazi u kraj iz kojeg potječu njezini roditelji. Otac Jure je iz Zvirnjače (Kupres) a majka Mila rođ. Šarac iz Mandina Sela (Tomislavgrad) koji su jako ponosni na Evu.

Iako od svih nošnji najviše voli nošnje iz kraja svojih roditelja, na ovoj Reviji nastupit će u nošnji iz Turopolja. Ističe, kako se za to odlučila u znak zahvalnosti Ivanu Cvetkoviću, kapelanu u HKŽ Salzburg koji joj puno pomaže u radu folklora,  a dolazi iz turopoljskog kraja.

Što reći na kraju nego Evi i ostalim sudionicama poželjeti ugodan boravak u Tomislavgradu i puno uspjeha na šestoj Reviji tradicijske odjeće i na izboru za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

 

Mirjana Kukavica/Tomislavcity