U povodu proslave 150. obljetnice župe sv. Jure u Viru održana je 21. travnja 2021. prezentacija dviju knjiga, što ju je vodila književnica Miljenka Koštro, te time na svoj način naznačeno slavljeničko ozračje spomenute obljetnice, što se dogodilo dva dana poslije na spomendan sv. Jure. Najprije je župnik don Marin Krešić pozdravio biskupa Ratka Perića, koji je toga dana predslavio svetu Misu i govorio o duhovnim zvanjima ove župe, te sve ostale, govoreći između ostaloga da su ovo dvije vrijedne monografije dr. fra Roberta Jolića i don Ilije Drmića, u koje su uložili mnogo truda, rada i žrtve, te nas lijepo obdarili. Zatim je dodao: “Vjerujem da su pisane srcem. Kažu da ono što se nije zapisalo, nije se ni dogodilo. Mi imamo zapisano sve što se u ovih 150 godina događalo. Nadamo se kada se budu budući jubileji slavili, neki će drugi imati izvore iz kojih će crpiti.“

Fra Robert Jolić je obrazložio sadržaj svoje knjige Sto pedeset godina župe Vir kod Posušja (1871.-2021.) i zahvalio svim suradnicima, napose koautoru don Iliji Drmiću. Istaknuo je problem nedostatka župnih kronika, kao i nekih drugih dokumenata po arhivima, posebno onih koji govore o gradnji župne crkve i nekih drugih objekata u župi. Unatoč svemu u ovoj knjizi uistinu je na najbolji način ispisana i ispripovijedana povijest ove župe slavljenice svoje 150. obljetnice od samostalnosti. U njezin sadržaj unesene su i povijesti okolnih župa: Podbile, Vinjana, Imotskoga, Ričica, Posušja, Zagorja, Podzavelima, kao i mnogih drugih povijesnih činjenica. Ova knjiga izišla je u izdanju Naših ognjišta, u kojima se pojavio prije 50. god. članak o Viru tadašnjega župnika don Tadije Pavlovića. Čestitamo i zahvaljujemo piscu i izdavaču.

Druga knjiga s naslovom Ljetopis pisan srcem. Župa sv. Jure Vir 150 godina (1871.-2021.). 50 godina u društvenom i crkvenom tisku (1971.-2021.) nastajala je kroz osam godina djelovanja don Ilije Drmića u župi sv. Jure Vir s podružnicama Podbila (selo ispod Stijene) i Podzavelim (selo ispod planine Zavelim). Kroz to vrijeme pokušao je prikupiti članke koji opisuju sve svetinje ove župe, kod kojih se na svoj način molio i klanjao blagoslivljajući stope prapredaka što su se borili na svome plemenitom, tj. na svome tlu i pod svojim podnebesjem. Ova knjiga, uz povijesni uvod u cijeli posuški kraj i župe u njemu s Kapelanijom Polja, donosi i ljetopisne zapise od 1971. do 2021. godine. Knjigu je lektorirao, korigirao i uredio, te pripremio za tisak sveučilišni profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru i glavni urednik Crkve na kamenu dr. don Božo Goluža. Ta je knjiga i izišla u ediciji Crkve na kamenu pod brojem 162. Čestitamo piscima i urednicima, kao i župniku župe slavljenice don Marinu, te svima koji su imali udjela u izradi ovih knjiga. Ove se knjige mogu nabaviti u Župnom uredu u Viru.

Isti autori napisali su i objavili također dvije knjige o povijesti župe Vinice: Župa Vinica, Naša ognjišta, Tomislavgrad 2010. i Vinička bašćina, Župa Vinica u crkvenom i društvenom tisku (1961.-2011.), Crkva na kamenu, Mostar, 2012., a mogu se nabaviti u knjižari Naših ognjišta u Tomislavgradu i u Župnom uredu u Vinici.

Tomislavcty