Đuro Ravenšćak je mladi glazbenik koji živi u Dugome Selu kraj Zagreba. Po majci Ivi, rođenoj Bagić, vuče duvanjske korijene. Proteklih je dana objavio Naviku, svoj, kako kaže, prvi službeni singl koji je nastao u suradnji s Gordanom Marković. Željeli smo ga malo bolje upoznati, na što je rado pristao.

Đuro je rođen je 1993. godine u Dugome Selu gdje je tijekom školovanja stekao i prva glazbena iskustva. O roškopoljskom podrijetlu rado govori.

– S majčine strane sam Rožanin i jako volim to, kako znam reći, ‘svoje selo’. Dolje sam kao mali provodio jako puno vremena (skoro se može reći da sam odrastao dolje) i tako zavolio cijeli duvanjski kraj. I dan – danas dolazim barem jednom godišnje i to je uvijek za mene jako uzbudljivo jer mogu vidjeti rodbinu i sve drage prijatelje koje imam dolje, ali i po ostatku Hercegovine. Uživam u cijelom kraju i uvijek se rado vraćam. Uvijek me na novo vuče i sve više privuče k sebi.

Imate 26 godina. Kada ste se zapravo ozbiljnije počeli baviti glazbom?

– Glazbom se bavim od 17. godine kada sam se i krenuo razvijati kao autor. Bio sam u mnogo sastava, što zborova, što bendova, a od prošle godine sam se odlučio u solo vode pošto sam napokon postao zadovoljan svojim radom i shvatio sam da je vrijeme za to. Zadnjih godina sam surađivao s mnogo glazbenika sa scene i prikupljao znanje i iskustvo koje se, evo kako mi se čini, isplatilo.

Kakve su reakcije na Vaš dosadašnji rad i što nam možete reći o Navici?

– Ljudima je „sjelo“ to što radim i kako radim, a to me jako veseli i motivira za dalje. Uglavnom stižu samo pozitivni komentari i reakcije, tako da se definitivno planiram nastaviti baviti ovime, a čak i malo zaoštriti i početi planirati nešto veće. Pjesma Navika koju objavljujete napisana je u suradnji s Gordanom Marković. To je jedna meni jako draga i dugo željena suradnja koja se ostvarila jako brzo (što se inače ne događa tako često). Gordana je glazbenica i autorica čiji rad jako cijenim, ali i volim. Radi baš onako po mom ukusu i mislim da se zato lako uklopila u pjesmu.

Što Vam glazba osobno znači?

– Nisam jedan od onih kojima je glazba neki bijeg ili antistres sredstvo već sam više uvijek glazbu koristio kao sredstvo s kojim se suočavam sa svime što živim i proživljavam. U pisanju se suočavam sa svim padovima, greškama, lošim iskustvima, ali i slavim one uspjehe i dobra iskustva. Ona (glazba) je nešto što živim i dišem, a to i drugi oko mene prepoznaju jer, nekad naporno, uvijek uključim glazbu u priču.

Kad možemo očekivati novu pjesmu?

– Veselim se budućem radu i svim suradnjama za koje ću imati prilike. Već na proljeće je planiran izlazak idućeg singla, ali o njemu ćemo kad dođe za to vrijeme, kaže nam ovaj nadareni mladić kojemu želimo puno uspjeha u životu i radu. Budući da je poznat i po duhovnim pjesmama ovom prigodom objavljujemo i njegovu pjesmu Tebi pripadam.

Zora Stanić/Tomislavcity