Proizvodni pogon tvornice “Jumko” iz Vranja počet će s radom u Drvaru u iduća tri mjeseca i zapošljavat će 100 radnika, rekla je Srni načelnica općine Drvar Dušica Runić.

Podsjetila je navela da je rukovodstvo ove tvornice boravilo u posjetu Drvaru koji je rezultat sastanka održanog 13. rujna s načelnicima Glamoča, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca i Drvara i zahtjeva koji je općina Drvar prethodno upućivala Privrednoj komori Srbije.

Ona je dodala da se u zahtjevu tražilo zapošljavanje žena i mladih, jer u Drvaru prevladava drvna industrija gdje rade fizički sposobni muškarci.

“Proizvodni pogon “Jumka” počet će s radom u Drvaru u iduća tri mjeseca. Za radnike će biti organizirana obuka koja će trajati od tri do šest mjeseci. Ovo za Drvar predstavlja preporod i daje nadu povratnicima da osiguraju egzistenciju”, naglasila je Dušica Runić i dodala da će 90 posto zaposlenih u ovoj tvornici biti žene.

Prema njezinim riječima, pokretanje proizvodnog pogona “Jumka” dugoročno predstavlja jačanje proračuna općine povećanjem poreznih prihoda.

“Nadamo se da je ovo samo početak jer nastavljamo da radimo na izgradnji kapaciteta za privlačenje i drugih investitora jačanjem malih i srednjih poduzeća”.

Ona dodaje da je industrijska zona općine Drvar u poslijeratnom periodu uništena lošom privatizacijom i da je Drvar, kao nekadašnja industrijska sredina, postao općina koja nema poslovnu zonu.

Podsjetila je i da ova općina godinama nije imala sredstava za ulaganje u poslovnu infrastrukturu.

“Jedan od kandidiranih projekata iz pomoći od milijun eura koju smo dobili od Srbije jeste prva faza uređenja poslovne zone “Mli” gdje planiramo da bude asfaltiran pristupni put i ograđena poslovna zona”, rekla je načelnica općine Drvar, zahvalivši Srbiji i Republici Srpskoj za pomoć koju pružaju Drvaru. Dodala je da bez njihove podrške nema opstanka Srba u Federaciji BiH.

Srna