Na naš Facebook profil jedan korisnik poslao je svoje viđenje maturalne zabave i proslave završetka srednjoškolskoga obrazovanja. Tekst prenosimo u cijelosti.

Današnja mladost često zanemaruje osnovne vrijednosti poštovanja prema autoritetima i imovini. Umjesto da cijeni trud profesora, roditelja i vlasnika objekata, često se ponašaju s nepoštovanjem, uzimajući sve zdravo za gotovo, bez odgovornosti i svijesti o posljedicama?

Umjesto suočavanja s vlastitim postupcima, često okrivljujemo druge, no istina je da smo sami odgovorni za svoje postupke. Što se dogodilo s odgojnom ulogom škole? Umjesto da bude mjesto učenja i razvoja, sve češće postaje poprište vandalizma i nepoštovanja.

Paljenje guma, divlja vožnja po krovovima vozila i uništavanje imovine nisu znak slobode, već nedostatka odgovornosti i poštovanja prema drugima i okolini.

Svaki dan donosi vijesti o tragičnim gubicima mladih života, dok se na najvažnijem danu završetka školovanja suočavamo s neodgovornim ponašanjem maturanata. Umjesto da budu simbol zrelosti i spremnosti za budućnost, neki se mladi ljudi igraju s vlastitim životima i životima drugih, dok profesori i roditelji samo pasivno promatraju, ne poduzimajući ništa kako bi ih zaustavili.

Mnogi videozapisi koji kruže nisu samo tužni, već i alarmantni, te pozivaju na hitnu promjenu u odgoju i svijesti mladih o važnosti života i odgovornosti prema sebi i drugima.