Bosansko Grahovo, 2.5.2022. godine

Biciklijada koju su u prvog svibnja organizirali Ornitološko društvo Naše ptice i Općina Bosansko Grahovo, uz podršku BK“ Livno“ i „Stur.ba“, privukla je veliki broj sudionika iz Bosanskog Grahova i susjednog Livna.

Više od 20 iskusnih biciklista iz Livna i Bosanskog Grahova revijalnom vožnjom kroz Grahovsko, Resanovačko, Marinkovačko i Pašića polje dalo je svoj doprinos promociji i valorizaciji prirodnih turističkih vrijednosti ove prirodnim ljepotama bogate, ali izrazito nerazvijene općine na krajnjem jugozapadu Bosne i Hercegovine.

Nakon prošlogodišnje vožnje u sjevernom dijelu Livanjskog polja, biciklisti su ove godine imali priliku upoznati još neke od najljepših predjela grahovske općine – krška polja Grahovsko, Resanovačko, Marinkovačko i Pašića polje. U Resanovačkom polju i na njegovom obodu nalazi se 5 ponorskih pećina koje se nalaze na različitom relativnim visinama u odnosu na ravan polja. Svojom ljepotom i bogatstvom pećinskog nakita naročito se ističu Ledenica i Čađava pećina.

“Organizacijom ovog događaja željeli smo podržati lokalno stanovništvo i promicati zdrav način života, rekreaciju, razvoj turizma i održivo korištenje prirode, ali i da sudionike biciklijade upoznamo s krškim fenomenima, prirodnim ljepotama grahovskog kraja, ugrožavajućim faktorima i potrebama zaštite ovih bisera prirode”, istakao je Goran Topić iz Ornitološkog društva Naše ptice.

„Iako se biciklizmom rekreativno bavim oko 6 godina i dobro poznajem ovaj dio Županije, ovim područjem i  rutom nisam nikad  prošla kao ni kolege biciklisti. Malo gdje u državi na toliko malom prostoru ima toliko raznolikosti i prirodnih ljepota, ali su bez razloga zapostavljeni. Ova manifestacija nije samo rekreativna nego i edukativna i rado smo se opet vratili i družili, ali i nešto novo naučili. Sama etapa koju smo odvezli duga je 35.5 km i okarakterizirana je srednje zahtjevnom, a vodila je kroz područje i sela koja nikad nismo odvezli, ali uz volju, trud i druženje savladane su sve prepreke (makadam, cesta, polje i nešto uspona!). Zahvaljujem se osobno, ali i u ime ekipe Ornitološkom društvu „Naše ptice“, te „Stur.ba canoe and birdwatching“ na gostoprimstvu, druženju i pozivu. Bilo nam je divno i jedva čekamo  novo druženje. I na samom kraju ponosna sam na sebe jer sam jedina žena koja je bila sudionica ove biciklističke utrke. U nadi da će ubuduće biti i veći broj jer dobar glas daleko se čuje“, istakla je Suzana Krezo, sudionica ove, ali i prošlogodišnje revijalne vožnje.

Osim cikloturizma, veliki turistički potencijal ovog kraja predstavlja i bogata ornitofauna. Zanimljivo je istaći da je po nekim istraživanjima upravo promatranje ptica (Birdwatching) jedna od najbrže rastućih grana turizma na svijetu. Na grahovskim poljima do sada je zabilježeno više od 130 vrsta ptica, od kojih su neke veoma ugrožene, zbog čega je svjetska organizacija BirdLife International ovo područje nedavno uvrstila na listu Područja od međunarodnog značaja za ptice i biodiverzitet (IBA područja).

“U cilju promocije kraških polja i njihovog živog svijeta, kao i tradicionalnog načina života na njima, organizirali smo prošle godine nagradni fotokonkurs sa četiri teme: kraška polja i voda, kraška polja i ljudi, samonikle biljke kraških polja i divlje životinje kraških polja, a dvadeset nagrađenih fotografija prikazali smo posjetiteljima ove manifestacije”, rekla je Biljana Topić iz OD Naše ptice

Biciklijada je održana u sklopu prvomajske sportsko- turističke manifestacije “Vratimo sport u Grahovo”  koju Općina Bosansko Grahovo organizira drugi put za redom. Osim revijalne vožnje, održane su i ulične trke za predškolce, osnovce, juniore i seniore, kao i turniri u malom nogometu, balotama i basketu. U revijalnom i natjecateljskom dijelu sudjelovalo je više od 150 natjecatelja, među kojima i najbolji juniorski trkači iz Bosne i Hercegovine.

  • Nagradni fotokonkurs “Kraška polja Bosne i Hercegovine 2021” realizi8ran je u okviru projekta “Krška polja 3+ Podrška zaštiti i održivom regionalnom razvoju Livanjskog i Duvanjskog polja”, koji su OD Naše ptice implementirale u partnerstvu s njemačkom fondacijom EuroNatur i Centrom za životnu sredinu iz Banjaluke. Projekat je financijski podržala švajcarska fondacija MAVA. Link sa otvaranja izložbe nagrađenih fotografija, održane u Livnu: https://www.youtube.com/watch?v=NjrXJax3kU8&t=15s
  • Ornitološko društvo ”Naše ptice” je nevladina, neprofitna, nepolitička i dobrovoljna organizacija, osnovana 2003. godine u Sarajevu, koja djeluje u oblasti ornitologije, ekologije, prstenovanja i zaštite ptica i njihovih staništa. Od samog osnivanja, veliki dio svojih aktivnost realizira na krškim poljima Bosne i Hercegovine, radeći aktivno kako na istraživanjima ornitofaune, tako i na njihovoj promociji i zaštiti.