Dr. Jadranka Polović ubraja se u red onih stručnjaka za međunarodne odnose koji vjeruju da će Donald Trump upotrijebiti sve raspoložive mogućnosti kako bi osporio rezultate izbora i pobjedu Joea Bidena, ali da u konačnici neće uspjeti, piše Slobodna Dalmacija.

– Teško da se rezultat izbora može promijeniti, iako je na terenu evidentna ta tijesna razlika u glasovima. Ako bi išli na ponovno ručno prebrojavanje glasova, to bi moglo promijeniti rezultat, ali se radi o dugom i zahtjevnom procesu. Trump neće lako odustati – drži dr. Polović.

Njoj smeta omalovažavanje Trumpa u američkoj i dobrom dijelu svjetske javnosti.

– Trump definitivno jest impulzivan čovjek, ali on je predsjednik SAD-a i nipošto nije idiot kakvim ga mediji prikazuju četiri godine. Da nema ključne dokaze i sasvim evidentne elemente izborne prijevare u svojim rukama, teško da bi se on sam, a pogotovo njegov odvjetnički tim upustili u nešto ovakvo. Zato možemo očekivati preseljenje cijele priče na Vrhovni sud – drži ekspertica iz Splita.

Također će reći da elemenata za osporavanje rezultata ima koliko god hoće pa ih i navodi: od toga da promatračima nije bilo dopušteno provjeriti biračke listiće pristigle poštom i njihova antidatiranja, preko situacija da su glasali mrtvi, do grešaka u izbornom softveru, što nije slučaj zabilježen samo u jednoj državi, već njih čak dvadeset i osam.

– Uz to, bilo je i kašnjenja s brojanjem, njegova neobjašnjivog zaustavljanja, onda brojni glasovi što su pristizali poštom, što je čudno jer nije Sjeverna Koreja u pitanju, kao i aktivisti demokrata koji su ulazili u staračke domove, što je izborna manipulacija. Nije zakonom zabranjena, ali upitna je u ovoj situaciji – ističe naša sugovornica.

Po njoj, ne treba zanemariti da Trump dobro stoji na Vrhovnom sudu, gdje ne kontrolira većinu sudaca, ali dio njih je svakako bliži republikancima nego demokratima.

– Sve ukazuje na manipulaciju izborima. Pa predsjednika SAD-a proglasili su tamošnji mediji, što govori o tome da svjedočimo privatizaciji izbornog procesa. Tko je pobjednik, odlučili su vlasnici medija koji su četiri godine u sukobu s Trumpom. Ista stvar je i s tehnološkim gigantima iz Silicijske doline. Uguglajte “Trump” i vidjet ćete bezbrojne “checkove” s upozorenjem da se radi o lažima, što je neumjesno jer se radi o predsjedniku SAD-a. Nijedan prije Trumpa nije doživio ovakav združeni udar medija, tehnoloških divova i obavještajne zajednice – kaže dr. Polović.

Za “dan D” proglašava se 14. prosinca, kada bi se trebao okupiti elektorski zbor, ne dođe li do odgode zbog akcija koje će poduzeti Trump, a što je je za dr. Polović izvjesno. Među Bidenovim pristašama postoji pak strah da elektori ne okrenu leđa izbornim bazama i glasaju po svom nahođenju. To je omogućeno u sedamnaest saveznih država.

– Amerika je oduvijek inzistirala na toj svojoj izuzetnosti, a izbori su im bili jedna od najvećih vrijednosti, nešto što su prodali cijelom svijetu. Svi su bili uvjereni u njihovu savršenost, da bi se sada pokazalo da je izborni sustav prestar i pun rupa. Uostalom, način na koji je Trump izborio kandidaturu 2016. godine unutar Republikanske stranke, gdje ga uopće nisu željeli jer nije bio tog kruga, očito pokazuje da se ona može kupiti novcem.

Proces definitivno nije savršen, pa tako jedan kandidat može osvojiti veći broj glasova, ali da elektori samostalno odluče za koga će se opredijeliti. Demokracija, pogotovo američka, ćudljiva je biljka. Nakon svega, posljedice za SAD bit će velike. Definitivno će ostati podijeljeno društvo, jer pobjednički govor Joea Bidena to ne može riješiti. Posljedica će biti i za međunarodne odnose. Sigurno je da će se učvrstiti trumpizam u Americi, ali i svijetu – drži dr. Jadranka Polović.

Slobodna Dalmacija