Foto: Mario Jakovljević

„Preko hobija, speleologija je postala jedna od najvažnijih aktivnosti u mom životu.“ Ovo su uvodne riječi mladoga, novopečenog predsjednika Speleološkog društva „Mijatovi dvori“.

Domagoj, za početak možete li nam se ukratko predstaviti?

– Imam 28 godina, živim u Tomislavgradu, po zanimanju sam magistar geografije, smjer fizička geografija s geo-ekologijom. Speleologijom se bavim 3 godine.

Jedan od povoda ovomu razgovoru je nadolazeća međunarodna ekspedicija. Što možemo očekivati od ove ekspedicije?

– Dakle, ovo je 13. ekspedicija po redu. Za razliku od prošlih godina kada se održavala u Planinarskom domu „Orlova stina“, ove godine kamp smo odlučili premjestiti na grabovičku planinu. Mogu slobodno reći u srce našega najčešćeg istraživanog terena Grabovičke visoravni koja sama ima više od 200 speleoloških objekata, što je izniman krški fenomen.

Trudit ćemo se privući razne znanstvenike, i pokušati i više istražiti našu općinu, naravno i susjedne općine. Što se tiče ostalih društava, u prethodnim ekspedicijama dolazila su društva iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, iz Crne Gore dolazili su akademici Karamani. Nadamo se da će i na ovoj ekspediciji doći naše kolege iz susjednih zemalja, a i šire.

Speleologija u vrijeme korone

Kao i svugdje u svijetu pandemija koronavirusa pravila je dosta problema svima pa tako i duvanjskim speleolozima.

– Za vrijeme pandemije nismo baš bili organizirani kao sad, dakle nismo imali svoje prostorije za sastanke. Prostorije smo dobili u vrijeme kada je i pandemija postajala manje aktualna tema. No da nam je poremetila neke planove je, nismo se družili toliko često, odgodili smo speleološku školu. Na našoj ekspediciji „Ponor Kovači izvor Ričine“ mogli su sudjelovat samo članovi, pa smo dobili podatak da je tada bilo najmanje sudionika od  2009. godine.

Željan dokazivanja

Kao novopridošli predsjednik za očekivati je neke promjene i poboljšanja u radu. Što u Vašem mandatu možemo očekivati?

– Trudit ću se održavati već ono što smo organizirali, naše ekspedicije i speleo škole. Naravno, velika želja nam je i dobiti speleološki katastar općine Tomislavgrad gdje će svi putem interneta moći vidjeti gdje se nalazi koji speleološki objekt. Veliki plan je kroz projekte razvijati turizam, nadam se da će se u mom mandatu pokrenuti priča o prvome uređenom speleološkom objektu u našoj općini.

Također Domagoj je dao svoj osvrt na Veliki Samograd.

– To je urušna vrtača koja je nastala urušavanjem svoda Kaverne. Nekadašnjem speleološkom objekt urušio se strop i nastala je urušna vrtača, jedan jako zanimljiv geomorfološki oblik. Unutar njega nalazi se prašina u kršu. Jako zanimljiva vegetacija.

Za kraj ovoga susreta, Domagoj poručuje:

Čuvajmo naše speleološke objekte, prirodu općenitu. Kako se budemo odnosili prema njoj, tako će se i ona prema nama.

Mario Jakovljević/Tomislavcity