Tradicionalna Zlatna harfa upriličena je danas na Humcu gdje je nastupilo 10 dječjih crkvenih zborova. Među sudionicima bio je i tomislavgradski raspjevani dječji zbor Sv. Nikole Tavelića. Ove godine predstavili su se pjesmom „Usred svoga nebeskoga“, pjesmom koja je posvećena prvome hrvatskome svecu i rekli bismo pjesmom koju rado naši župljani pjevaju kroz devetnicu sv. Nikoli Taveliću.

Uz spomenutu otpjevali su i pjesmu „Kao što košuta žudi“, i koju nisu unaprijed odredili nego su je izvukli ždrijebanjem, kao i broj 8 pod kojim su nastupili na ovogodišnjoj Zlatnoj harfi.

“Pjeva Bogu onaj tko živi za Boga: pjeva psalme Njegovu imenu onaj tko radi za Njegovu slavu. Tako pjevajući i radeći pripravljaju put Kristu. Riječi su to svetoga Augustina iz kojih se zorno iščitava život i služenje Školskih sestara franjevki koje već 70 godina vode dječje zborove po našim hercegovačkim župama. Cilj ovakvoga pastoralnog djelovanja je evangelizacija, odgajanje za liturgijsko slavlje kroz liturgijsku glazbu kojoj je svrha slava Božja i posvećenje vjernika, kazala nam je voditeljica zbora, č.s. Anđela Pervan.

Podsjetila nas je da je 1. srpnja 1984. godine u župi Kočerin, tadašnji župnik fra Mićo Pinjuh u suradnji sa sestrama pokrenuo prvi dječji glazbeni festival zvan “Zlatna harfa”. Plod toga marljivog rada je poučavanje djece skladnome i pobožnom pjevanju za liturgijska slavlja tako da danas imamo više od 200 malih župnih zborova i oko 700 djece.

– Temeljna uloga Zlatne harfe je obnova liturgijskoga pjevanja, upoznati liturgijsku pjesmaricu odobrenu od Biskupijske konferencije „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu“, prepoznati ritam liturgijskoga glazbenog izričaja i skladanja te stvoriti interaktivnu suradnju među voditeljima dječjih zborova. S ponosom možemo reći da našim sestrama pripada zasluga što duhovna glazba tzv. šansona nije zamijenila liturgijsku glazbu prepoznatljivu kao izraz Kristova misterija u liturgijskim slavljima, činima, dodaje s. Anđela.

Tomislavcity