Foto: Kupreški Radio

U organizaciji Hrvatskog doma Kupres i općine Kupres, a u sklopu tradicionalne manifestacije “Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2024” u subotu je u Hrvatskom domu u Kupresu održan šesti po redu etno festival “Moj Ivane 2024”.

Etno festival je prigodnim riječima otvorila Federalna ministrica kulture i športa Sanja Vlaisavljević, a sve prisutne su pozdravili načelnik općine Zdravko Mioč i Ante Tadić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, prenosi Kupreški Radio.

Na ovogodišnjem etno festivalu nastupili su izvođači s područja BiH i Republike Hrvatske: ŽVS ”Ivančice” iz Kupresa, KUD ”Rudine” Župa Vidoši iz Livna, HKUD ”Rodoč” iz Mostara, KUD ”Stari hrast 2000” iz Novog Travnika, Ženska klapa ”Skradinke” iz Skradina, KUD ”Leopold” iz Osijeka, KUD ”Salona” iz Solina i KUU ”Novae” iz Runovića.

Povijesna i društvena zbivanja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj uvjetovala su raznovrsne kulturne utjecaje i ostavila duboke tragove u našoj narodnoj tradiciji, kojom se s pravom ponosimo, a u vrh ljestvice naše kulturno-povijesne baštine svrstavamo bogate nošnje naroda s ovih prostora. Kao najslikovitiji dio naše materijalne kulture, nošnje su nekad davno bile svakodnevna odjeća i obuća, a danas ih ovakvi događaji poput etno festivala čuvaju od zaborava.

Maštovitost i kreativnost, bogatstvo boja, materijala, sličnosti i razlika utkali su se na pozornici u prepunoj dvorani Hrvatskoga doma, a govore o životu i različitim običajima koji su danas skoro zaboravljeni.

Isto tako izvorno klapsko pjevanje koje se mogli čuti od iznimne je važnosti za opstanak ovog nematerijalnog kulturnog dobra.

Etno festival je „živa baština“ koja je jamac održivog razvoja i pokretač kulturne raznolikosti te imajući to na umu trebamo dalje graditi, štititi i stvarati nove oblike kojima ćemo obogatiti svoje naslijeđe.

Također u subotu je u okviru “Dana kosidbe” održan i Sajam rukotvorina, suvenira i domaćih proizvoda, na kome su  domaćini predstavili svoje rukotvorine od drveta i vune, biljne pripravke, umjetničke radove i slično.

Središnji događaj ovogodišnje Strljanice je natjecanje u kosidbi koje će se održati danas od 14 sati.