05.08.2022., Knin - Sredisnja svecanost obiljezavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28 obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Podizanje zastave na kninskoj tvrdjavi. Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja. Glavna je proslava u Kninu, no ove godine zbog vremenskih uvjeta u malo izmijenjenom obliku.

Hrvatski branitelji, hvala vam za slobodu, rekao je na početku obraćanja predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović . Naglasio je da se treba utvrditi istina, jer ne vidi je svatko na isti način.

Osvrnuo se na jučerašnje poruke iz Prijedora, kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić VRO Oluju nazvao najvećim etničkom čišćenjem u Europi nakon 2. sv. rata, a čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik tu je operaciju nazvao udruženim zločinačkim pothvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD. Rekao je kako će biti vrlo blag u poruci te da nije lijepo što su takve poruke poslane upravo iz Prijedora u kojemu je ubijeno nekoliko tisuća Bošnjaka.

– Pobjeda je bila velika i teška, a istina treba biti izrečena u cjelini. Pobjeda je omogućila Daytonski mirovni sporazum, bez nje ga ne bi ni bilo. Hrvatski grad Knin nastao je u prostoru koji nije najnježniji za život, u prostoru u kojem nitko skoro nije znao živjeti, ovo je zemlja za tvrde, teške i hrabre ljude. Hrvatska je rat vodila pametno, naglasio je.

Govorio je i o povratku pripadnika srpske nacionalnosti u Knin nakon 1995., rekavši da se vraćaju “jer im valja, jer im je ovo domovina”.

– To je posebno i iznimka, nitko se drugdje ne vraća, jedino u Hrvatsku. To je rezultat duha i raspoloženja u hrvatskom narodu, da se pruži ruka, ali ne naivno, katkad lukavo, ali ne perfidno. Istaknuo je važnost tradicije, bez koje, kazao je, nas nema.

– Umjetnici i tehničari kažu da je to prenošenje plamena, a ne klanjanje pepelu, ali kada su u pitanju nacije i narodi, i pepeo ima važnu ulogu. Ovdje smo da se poklonimo pepelu, palim herojima kojima vječna slava i da prenosimo baklju slobode, da se ne zaboravi i da se na temeljima dobre vjere izgradi bolje društvo, poručio je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti svim građanima i građankama, Hrvaticama i Hrvatima. Kazao je kako zahvalnost koju osjeća prema hrvatskim braniteljima “iskrena i duboka”.

– Njihovo nesebično davanje, sjeme je iz kojeg je iznikla Hrvatska koju danas imamo, kazao je Jandroković koji je zahvalu uputio i obiteljima branitelja te prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te svima koji su se tada stavili u službu domovine.

Naša je pobjeda u Oluji, nastavio je Jandroković – bila veličanstveni pothvat. Oluja je krucijalni trenutak u stvaranju naše države. Istovremeno, stvorila je najčvršću podlogu za naše kasnije uspjehe. Zato smatram izuzetno važnim njegovati kulturu sjećanja, posebno za mlađe naraštaje, dodao je.

– Ako znamo istinu o vlastitoj povijesti nećemo nasjesti na iskrivljena tumačenja povijesnih razdoblja, rekao je dodavši da su ‘neumjesna’ i ‘bezobrazna’ tumačenja srpskih dužnosnika te da moramo znati razlikovati povijesnu istinu od laži koja se sve češe plasira u javni prostor. Bili smo žrtva velikosprske agresije i pobjednici u obrambenom ratu, poručio je.

Naglasio je kako smo svakodnevno izloženi novim globalnim iskušenjima – ratovima, energetskoj krizi, ekološkoj krizi, poremećajima opskrbe s hranom, migracijama, bolestima i prirodnim katastrofama.

– Ne možemo si dopustiti neozbiljnost i neodgovornost. Potrebno je trezveno raditi na otpornosti države i društva. Društvene mreže nerijetko bivaju alat razdora umjesto da povezuju. Važno je znati nositi se s time kao i s lažnim vijestima i manipuliranjem. Treba prepoznati razliku između odgovorne i neogdovorne politike i napraviti distinkciju između onoga što je ostvarivo i praznih obećanja, poručio je Jandroković.

– Čovjek je bio ključ pobjede u Domovinskom ratu i bit će ključ svih naših budućih uspjeha. Hvala vam što ste pokazali duh pravih pobjednika i veliko hrvatsko srce. Neka nam živi pobjednička Hrvatska, zaključio je Jandroković.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković poručio je danas da Hrvatska neće nikada dopustiti napad na tu akciju niti prihvatiti optužnice iz Beograda, odgovarajući na jučerašnje poruke iz Prijedora o “Oluji” kao najvećem etničkom čišćenju u Europi.

Plenković je na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje u Kninu rekao da se radi o porukama koje često u ovo doba godine idu za time da umanje značaj Oluje ili još gore, nose kvalifikaciju o kriminalizaciji Oluje.

Vlasti Srbije i Republike Srpske organizirale su u Prijedoru u BiH zajedničko obilježavanje 4. kolovoza kao “dana progona Srba iz Hrvatske”. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je “Oluja” bila najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata, dok je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim pothvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD.

– Danas jasno poručujemo svima, a osobito onima koji su to jučer govorili – Oluja je oslobodilačka operacija, temelj hrvatske slobode, Oluja je temelj hrvatske države i Hrvatska nikada i nikome neće dopustiti napad na Oluju, na hrvatske branitelje, na vojnike, na policajce, rekao je premijer Plenković.

HRT