Foto: HDZ BiH

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je u četvrtak očekivanje da će Europsko vijeće dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom ovoga mjeseca ističući da će Hrvati nastaviti predvoditi taj put.

Čović je u Bukureštu sudjelovao na Kongresu Europske pučke stranke kojoj je HDZ BiH pridruženi član. Tom se prigodom susreo s predsjednikom Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Davidom McAllisterom, visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom i zamjenikom premijera Češke Marianom Jurečkom s kojima je razgovarao o europsko budućnosti Bosne i Hercegovine.

HDZ BiH je nakon tih susreta priopćio kako hrvatski politički predstavnici nastavljaju odlučno raditi na europskome putu Bosne i Hercegovine.

“Još jednom je naglašeno da će predstavnici HDZ-a BiH nastaviti raditi i biti predvodnici novih zakonskih rješenja koje će Bosnu i Hercegovinu primaknuti Europskoj Uniji”, navodi se u priopćenju.

Očekivanja da će Europsko vijeće dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini da otvori pregovore s Europskom unijom je tijekom govora u Bukureštu istaknuo i premijer Andrej Plenković.

Vijeće ministara BiH u srijedu je utvrdilo još jedan zakon važan za europski put zemlje, a odnosi se na sprječavanje sukoba interesa u institucijama BiH. Zbog toga su za danas sazvane izvanredne sjednice oba doma Parlamenta BiH.

Hina