Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u utorak u Mostaru kako je s predsjednicima Hrvatske i Srbije u Mostaru razgovarao o otvorenim pitanjima i svim bitnim temama za budućnost tih država.

– Suština današnjih razgovora vezala se za strategiju proširenja Europske unije i na toj strategiji smo tražili dodirne točke koje bi mogli unaprijediti naše odnose. Uvjeren sam da klima koju smo danas izgradili u budućnosti može pomoći izvršnim vlastima u sve tri države da rješavaju otvorena pitanja koja nas već dugo opterećuju i koja do sada nismo uspjeli riješiti, a primarno se odnose na našu budućnost – kazao je Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka čelnih ljudi Srbija, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i ministara vanjskih poslova tih država.

Dodao je kako je rješavanje tih otvorenih pitanja pretpostavka za izgradnju boljeg ekonomskog ambijenta u sve tri susjedne države.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istaknuo je kako je nova strategija EU šansa da se počne rješavati najveći problem svake od tri zemlje, a to je iseljavanje mladih ljudi. P

o njegovim riječima, u razgovoru je inzistirao na zaustavljanju zapaljive retorike u regiji, te intenziviranju rada mješovitih komisija koje rade na rješavanju bilateralnih problema.

Dotaknuo se i izgradnje Pelješkog mosta, kazavši kako mu je drago što je Kolinda Grabar Kitarović kazala kako Hrvatska stoji iza prava Bosne i Hercegovine na pristup otvorenom moru.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je kako dobri odnosi između triju zemalja znače i dobre odnose unutar same Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ponovila je kako Republika Hrvatska u potpunosti podržava europski put BiH i ostalih država jugoistočne Europe te će se u skladu s time ponašati.

– Čestitam Bosni i Hercegovini što je predala odgovore na upitnik Europskoj komisiji. Nadam se i vjerujem da će Europska komisija uskoro izdati pozitivno mišljenje i Hrvatska će svakako zagovarati kandidaturi i datum početka pregovora s Bosnom i Hercegovinom što je to moguće prije – kazala je hrvatska predsjednica.

Kada je u pitanju ekonomska suradnja, dodala je kako priliku vidi u energetskom i prometnom povezivanju.

– Demografska kretanja i depopulacija svakako je pitanje kojim se ozbiljno bavimo u Hrvatskoj, ali zabrinjavaju me i trendovi u BiH. Vjerujem da u zajedničkoj suradnji možemo učiniti puno kako bismo osigurali ostanak i opstanak sva tri naroda i ostalih na prostoru Bosne i Hercegovine – kazala je Grabar Kitarović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ustvrdio je kako značajno raste trgovinska razmjena Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine što je dobro za gospodarstva sve tri zemlje.

– To je konkretna posljedica svakog našeg sastanka – istaknuo je Vučić.

Po njegovim riječima, s predstavnicima BiH razgovarao je o infrastrukturi kao jednoj od šest inicijativa nove strategije Europske unije te, u okviru toga, o cestovnom povezivanju Sarajeva i Beograda.

Dodao je kako već u ovom trenutku treba razmišljati o ujednačavanju poreznih i carinskih stopa te stopa subvencije.

– Trebamo pokušati stvoriti gotovo jedinstven privredni ambijent. To nema nikakve veze s bilo kakvim ‘Jugoslavijama’, već sa stvaranjem zajedničkog tržišta u budućnosti i nitko mi neće oduzeti pravo da govorim o toj hrabroj ideji za koju sam siguran da će u budućnosti pobijediti. To je pitanje života i opstanka. Nećemo spriječiti mlade ljude da odlaze dok im ne osiguramo posao i veće plaće, a neće strani investitori doći u naše zemlje dok mi ne budemo veće tržište i dok oni ne budu sigurni u našu političku stabilnost – poručio je Vučić u svom obraćanju medijima.

Dodao je kako se nada novom skorom sastanku trilaterale, a predložio je da domaćin bude Novi Sad.

vecernji.ba