U Tomislavgradu se danas obilježava 26. obljetnica utemeljenja Brigade kralja Tomislava. Tim povodom u duvanjskoj spomen bazilici u 11 sati bit će služena sveta misa za sve poginule i umrle pripadnike Brigade. Nakon svete mise uslijedit će svečani mimohod Ulicom Mijata Tomića do spomen-obilježja gdje će biti upaljene svijeće i položeni vijenci.

Organizatori obljetnice su tomislavgradska općina i udruge proistekle iz Domovinskoga rata.

Kao što su organizatori ranije najavili, danas će u 12,30 u hotelu Tomislav biti upriličena i svečana akademija na kojoj će se obratiti predsjednik HVO-a Tomislavgrad Mijo Tokić, zapovjednik Brigade kralja Tomislava i saborski zastupnik Željko Glasnović, zapovjednik 79. domobranske pukovnije, sljednice Brigade kralja Tomislava, Boško Papić, te u ime obitelji poginulih hrvatskih branitelja časna sestra Matija Pačar, kći hrvatskoga branitelja Ivana Pačara, stradaloga u travnju 1992. godine na Kupresu.

U povodu ove obljetnice, upućujemo iskrenu čestitku svim pripadnicima naše Brigade. Zahvaljujemo im na darovanoj slobodi i neizmjernoj žrtvi koju su položili za slobodu svoga naroda.

Zahvaljujemo i Ivanu Stipiću na poslanim fotografijama naših branitelja i zavičajnome pjesniku Iliji Smiljaniću koji je napisao pjesmu Brigadi kralja Tomislava.

BRIGADI KRALJA TOMISLAVA 

 

U rumenoj boji vremena

U nijemoj i srebrenoj svijetlosti

U svetost zagrnuti

 

Gaze bojna za bojnom

Kroz zore stoljeća

Kroz svanuća

 

Da učvrste pletere

I vrata grobova

 

Preko noći obični ljudi

Postaše vojnici

 

Odrastoše

San otaca dosanjaše

 

I bitke se ne boje

 

Kroz magle polja Kupreškog

Kroz rose

Kroz crne zime

Niz kose

Kroz šume mračne i duboke

 

Kroz vrleti Bosne srebrene

 

Porodiše je

Sačuvaše (Ilija Smiljanić)

 

Z.S./Tomislavcity

Foto: Ivan Stipić