Borci Armije RBiH i branitelji HVO-a blokirali su danas više mjesta i cesta na području Federacije BiH tražeći odgovor od parlamentaraca, zbog čega nisu zakazali sjednicu na kojoj bi se riješilo pitanje financiranja braniteljskih udruga, i braniteljskog dodatka.

Osim petlje Šićki Brod u Tuzli, razvojačeni branitelji blokirali su Blatušku petlju u Zenici, Golubinje u Žepču, Karuše kod Doboj Juga i kod prijevoja Ivan put Sarajevo-Konjic. Bivši pripadnici HVO-a pošli su prema graničnom prelazu Bijača koji će blokirati do daljnjeg, a planirana je i blokada željezničkog prometa tako što će branitelji stajati na prugama u Čapljini. Na meti im je teretni promet za koji tvrde da je u uskoj vezi s političarima iz BiH, javlja Klix.ba.

“Dio nas će ići ispred općina i tražiti odgovor zašto nisu zakazali sjednicu nakon svih obećanja. Nema povratka dok ne dobijemo odgovore. Kolege su blokirale i Bradinu, te još nekoliko mjesta”, kazao je Vlado Marušić, predsjednik Udruženja Zaboravljeni branitelji Zapadnohercegovačke županije.

Marušić ističe da se zakonodavna vlast oglušila na njihov zahtjev za sazivanje hitne tematske sjednice na kojoj bi se rješavala pitanja demobiliziranih boraca, a rok, koji je počeo 10.  veljače istekao je danas. Svi su poručili da su spremni ostati na pozicijama i godinu dana ako treba.

Zbog prosvjeda, obustavljen je promet na raskrsnici M-4 i M-17 u Karušama (dionica Maglaj – Doboj), M-17 Žepče – Zenica (u mjestu Donja Golubinja), Sarajevo – Konjic (na prijevoju Ivan) i na petlji Šićki Brod (Tuzla), a očekuje se da će obustava biti na još nekim dionicama.

 

https://www.youtube.com/watch?v=o45QN-FH6oc