Nedavno se u proceduri federalnog Parlamenta našao amandman na izmjene Kaznenog zakona Federacije BiH, koji je očito motiviran presudom protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Hrvatske republike Herceg Bosne prema kojemu bi se, po svemu sudeći, obilježavanje i potpora Herceg Bosni, Hrvatskome vijeću obrane … smatrala kaznenim djelom, piše Večernji list BiH. Naime, sredinom prosinca, nakon krajnje kontroverzne presude Haaškog tribunala u predmetu Herceg Bosne, uslijedila je hitna akcija zastupnika Stranke demokratske akcije.

Verbalni delikt

“Tko kazneno djelo iz stavka 1, ovog članka učini javno dodjelom nagrada, priznanja ili na drugi način javnim veličanjem osoba osuđenih za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratne zločine, utvrđenih pravomoćnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda, ili javnim veličanjem udruženog zločinačkog pothvata, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, navodi se u amandmanu koji je, međutim, zbog “mira u kući”, trenutačno stavljen izvan snage.

Predsjednik kluba stranaka HDZ-a – HNS-a BiH Jozo Bagarić istaknuo je kako se ovim amandmanom nastoji oživjeti i verbalni delikt s vrlo širokom mogućnosti zloporaba primjene ovih odredbi zakona. Ponajprije stoga jer je najprije Haaški tribunal vrlo široko protumačio navodni UZP, kao i tko je sve bio uključen, od institucija Herceg Bosne, HVO-a, članova HDZ-a BiH, ali i drugih “znanih i neznanih pojedinaca”.

“Nove okolnosti”

U SDA-ovu objašnjenju ovih izmjena navodi se kako su u BiH “stupile nove okolnosti”, očito aludirajući na posljednju presudu Haaškog tribunala, jer po njima “sve je ćešća pojava glorificiranja udruženog zločinačkog pothvata utvrđenog odlukama međunarodnih i domaćih sudova”.

“Ovom dopunom Kaznenog zakona inkriminira se glorificiranje izvršitelja, kao i udruženog zločinačkog pothvata”, stoji u objašnjenju predloženih zakonskih izmjena. Očito se u ovome slučaju radi o sinkroniziranom udaru bošnjačkih vladajućih i oporbenih stranaka koje se jedino razlikuju po svojoj agresivnosti prema bh. Hrvatima. SDP i DF su se tako podijelili i inzistirali na ukidanju naziva Herceg Bosne ili pak riječi hrvatski, dok bi pak SDA procesuirala sve one koji bi proslavljali važne nadnevke bh. Hrvata, uključujući vjerojatno i obilježavanje osnutka Herceg Bosne od 18. studenoga 1991. godine ili pak 28. kolovoza 1993. kada je utemeljena Hrvatska republika Herceg Bosna. Identične napade i procesuiranja, u slučaju da ova diverzija zaživi, doživjelo bi i Hrvatsko vijeće obrane.

vecernji.ba